gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да стерилизираме патладжани

Как да стерилизираме патладжани

Стерлизиране на патладжани

Ще ви предложим две рецепти за стерилизиране на патладжани. Едната рецепта е стерилизиран патладжан за гозби – става за гювеч или за някакви други манджи, към които обичате да добавяте патладжани.

Хубавото е, че няма подправки и можете да си добавяте каквито е нужно на самата гозба при готвенето му. Другата рецепта е за кьопоолу – предлагаме ви един много лесен начин за стерилизиране на цели патладжани, които в последствие ще трябва да смелите.

Стерилизирани патладжани

Необходими продукти: 1 кг патладжани, 8 домата, чесън, сол на вкус

Начин на приготвяне: когато си купувате патладжаните, избирайте по-млади зеленчуци. Доматите пък трябва да бъдат много добре узрели. Патладжаните се изчистват – отрязва се опашката на зеленчука, освен това се обелва.

След това зеленчукът се нарязва на по-едри кубчета и се слага в гевгир или друг подходящ съд, за да се отцеди и да изтече горчивият му сок. Хубаво е да го посолите.

Патладжани в буркани

След около 40 минути, когато сокът вече е изтекъл, патладжаните се изстискват леко и се нареждат в подходящи буркани. Между всяка шепа патладжан, която слагате в буркана добавяте скилидки чесън – на вкус.

В подходящ съд слагате предварително настърганите или много на ситно нарязани домати. оставяте го да заври и отдръпвате. Пълните с патладжан бурканчета заливате с горещия доматен сок, като трябва да оставите около сантиметър разстояние от ръба на буркана.

Следва да сложите капачки и да ги затворите – стерилизирате ги за половин час, след което ги изваждате да се охладят. Ако предпочитате някакви подправки (например магданоз), можете да добавите в соса при доматите.

Следващото предложение, което ви даваме, е как да си направите стерилизирани патладжани за кьопоолу. Ето и какво ви е необходимо:

Кьопоолу

Стерилизирани патладжани за кьопоолу

Необходими продукти: 1 кг патладжани, 6 пиперки, 5 домата, сол на вкус

Начин на приготвяне: Доматите, които избирате, отново трябва да са добре узрели. Изпичате патладжаните – цели, на силен огън или на скара, след което се обелват, премахват се дръжките им и така както са горещи ги слагате в буркани.

Пиперките също се изпичат, след което се обелват и нарязват на парчета. Добавяте от пипера при патладжана и слагате няколко филии червени домати, посолявате и затваряте бурканите. Стерилизират се около 50 минути.

Когато дойде ред за използване на патладжаните – отваряте смилате съдържанието и добавяте счукан предварително чесън, олио, нарязан магданоз и сол, ако е необходимо.

Ако обичате патладжани, предлагаме да разгледате още:

- тези рецепти за патладжани;

- правилата за консервиране на патладжани;

- и за какво са полезни патладжаните;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest