Патладжаните са много вкусен зеленчук, но в зависимост от това как сме ги приготвили, могат да станат твърде тежка храна. Едно от най-лесните предястия със сини домати, които можете да приготвите, е да изпечете филийки патладжан и да ги завиете на рулца с плънка по избор. Забождате с клечка за зъби при нужда и поднасяте красиво аранжирани с чиния.
За предястие сме подготвили три рецепти – едни брускети, пълнени патладжани и не на последно място хапки от вкусния зеленчук.
Брускети с патладжан и пипер
Необходими продукти: 1–2 патладжана, 4 печени червени чушки, чесън на вкус, олио, козе сирене, малка глава лук, франзела
Начин на приготвяне: Патладжанът трябва да е изпечен и отцеден, за да го нарежете на малки кубчета, както ще нарежете и пипера. След това за кратко ги запържвате в тиган, в който сте сложили и ситно нарязана малка глава лук, където добавяте и няколко скилидки чесън за аромат, подправете с малко сол.
След като се позапържи, започвате да режете франзелата на филии – намазвате с малко зехтин или олио и слагате по супена лъжица от сместа. След това настъргвате отгоре козе сирене и печете в умерена фурна за кратко.
Следващото предложение е за пълнени патладжани, които могат да се сервират не само като предястие. Ако към рецептата направите и заливка от няколко яйца и прясно мляко, ще получите мусака от патладжани, която е чудесно лятно ястие. Но да се върнем на предястията.
Първо трябва да отрежете дръжките на патладжаните и да ги разполовите. Следва с помощта на лъжичка да издълбаете зеленчуците. Слагате лодките от патладжани в малко мазнина и вода да се задушат за кратко на котлона. След като ги извадите, в същата мазнина сложете ситно нарязан лук, настърган картоф, вътрешността от патладжаните и настъргани домати.
За вкус сложете и чесън. Подправете с щипка риган. След като се позапържи, отдръпнете от котлона и напълнете лодките от зеленчука. Наредете в тавичка, като покриете всяка половинка с шайби домат. Печете на умерена фурна, докато доматите променят цвета си.
Хапките от патладжани пък са рецепта, в която спокойно можете да импровизирате. Първо си нарежете патладжаните на филии и изпечете на скара, може и на грил тиган. След това ги поръсете с копър, смесен леко с лимон и зехтин и ги захлупете за около час.
През това време си нарежете парчета домат, колбас, твърдо сирене. Пригответе си чесън на прах и малко сол. Вземете филията патладжан и сложете едно върху друго парченцата, след което поръсете леко с подправките и забодете с клечки за зъби. Ако желаете, можете да запечете за двадесет минути. Може обаче да похапвате и студени тези хапки.
Коментари