Какво по-хубаво от това да приготвите домашни сладки изкушения, които освен че са вкусни, са и евтини. Първата икономична рецепта, която сме подбрали, е с локум. Ако желаете, можете да добавите и орехи, но не е задължително. От друга страна, ако у дома имате лимон, можете да сложите и малко кора от цитруса.
Сладкиш с локум
Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 10 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, локум
Начин на приготвяне: Слагате содата в млякото и след като шупне, добавете олиото. Разбъркайте добре и след уеднаквяване на сместа, сложете захарта. След това постепенно изсипете брашното.
Изсипете сместа в тава, предварително поръсена с олио и брашно, и отгоре на сладкиша наредете малки парченца локум. Печете в умерена фурна.
Следващата рецепта е за сладкиш с домашно сладко, каквото вие обичате и каквото ви се намира у дома.
Разбивате 1 ч.ч. вода с 2/3 ч.ч. захар и ½ ч.ч. олио. След това „угасете“ 1 ч.л. сода в малко оцет и добавете към останалите съставки.
По желание сложете 1 ч.л. ванилова есенция за аромат и започнете да добавяте брашно – целта е да се получи кексово тесто. Най-накрая изсипете сладкото и сложете сладкиша в подходяща тава. Изпечете го в умерена фурна.
Следващото предложение е за сладкиш с нескафе. Разбийте две яйца, и около 1 ч.ч. захар, след което добавете ½ ч.ч. кисело мляко, в която предварително сте сложили 1 ч.л. сода, и ¼ ч.ч. олио. Сложете и около ½ ч.ч. студено инстантно кафе.
Разбърквате хубаво и добавяте 2 ч.ч. брашно – трябва да стане смес с гъстотата на кексово тесто. Ако е наложително, добавете още брашно.
Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна.
Следващото предложение става особено вкусно със сладко от кайсии или ягоди.
Кекс със сладко от кайсии
Необходими продукти: 1 бр. кисело мляко, ¾ ч.ч. захар, 3 с.л. олио, 1 – 2 ванилии, 2 ч.л. сода за хляб, 2 ½ -3ч.ч. брашно, домашно сладко от кайсии
Начин на приготвяне: Първо разбивате млякото и захарта, след което добавяте содата към тази смес. Когато шупне сместа, слагате ванилията, мазнината и постепенно брашното. Когато стане достатъчно гъсто, можете да добавите сладкото от кайсии.
Разбърквате много хубаво и изсипвате в подходяща тавичка – предварително намажете с олио и поръсете с брашно. Печете на 160 – 180 градуса, докато се зачерви. Когато изстине, можете да поръсите с пудра захар.
Коментари