gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим домашен сушен патладжан

Как да си направим домашен сушен патладжан

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
патладжан
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Патладжанът е сред най-често употребяваните зеленчуци. Той се използва самостоятелно и като допълнение на редица супи, гозби и сосове. Сушените патладжани са особено характерна добавка и стават все по-популярни и у нас. Макар да изглеждат много екзотично, те не са никак сложни за приготвяне и е чудесно да се намират няколко бурканчета на рафта в килера. Хубавото е, че могат да се овкусят с подправки точно както ги предпочитате.

За да си направи домашен сушен патладжан, е важно да подберете правилните. Най-подходящи са дребните и месести патладжани, които зреят в края на лятото и са с ниско съдържание на вода. След обработката остават плътни и месести и не трябва да се режат на ситно - достатъчно е да ги срежете на две.

Традиционно патладжаните се сушат на открито на слънчева светлина. Процесът трае седмици наред. Ако сте в града обаче, най-подходящо е да изсушите патладжаните във фурната или в дехидрататор.

Избраното количество зрели патладжани се нарязва на парчета по дължина, на четвъртинки или на шайби. След сушене от около 15 кг патладжани излиза 1 кг сух продукт.

Снабдете се с голяма тава и я покрийте с хартия за печене. Върху нея се нареждат патладжаните със срязаното нагоре. Трябва да има по малко разстояние помежду им. Отгоре се поливат обилно с дресинг от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин), сол, няколко щипки захар и черен пипер. Дресингът е задължителен, тъй като без него патладжаните ще останат сухи и с неутрален вкус. Ако ги предпочитате така обаче може да изсушите вашите патладжани направо върху решетките на фурната.

Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 60-70 градуса, с вентилатор. Така, те ще се сушат много дълго време - около 10 часа. Ако фурната ви не разполага с вентилатор, то при процеса на сушене вратата и трябва да стои леко отворена, за да излиза топлия въздух. Готови са, когато крайчетата им се завият навътре, а в средата са почти напълно сухи.

патладжан в буркан

Важен момент е да внимавате патладжаните да не изсъхнат до степен да се чупят. Те трябва да съхранят част от влагата и еластичността си. Има възможност някои от парчетата да са готови преди останалите. Ако това стане, ги извадете и оставете останалите във фурната до готовност. Когато всички са готови, се оставят да изстинат напълно в тавата.

Готовите сушени патладжани трябва да се съхраняват в марината, тъй като иначе биха мухлясали. Подреждат се в малки бурканчета, като между пластовете се изсипва смес от пресни клонки босилек или розмарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар. Подправките могат да варират според вкуса ви. Натуралните маслини и сушените сливи също са подходящи.

Патладжаните се притискат така, че да бъдат плътно подредени в бурканчето. Между тях не трябва да има излишен въздух. Бурканите се досипват до горе с със горещ зехтин. Съхраняват се на тъмно и хладно място. В хладилника имат срок на годност два месеца. За по-дълъг период трябва да се стерилизират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest