Сьомгова пъстърва

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Сьомгова пъстърва
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Сьомговата пъстърва представлява хибриден вид риба, който е плод на дългогодишните усилия на екип югославски учени-генетици. Соьмговата пъстърва всъщност е адаптирана форма на американската пъстърва, която се размножава в горното течени на река Бели Дрин.

Чрез сложни кръстоски учените са успели да получат хибрид на сьомга с американска и балканска пъстърва. След дългогодишна селекция са успели да създадат вид, който е способен да се размножава самостоятелно в реки и водоеми на бивша Югославия.

След събитията в съседката ни и войната в Косово проектът получава развитие единствено около Доспат, където от няколко години насам наши рибари внасят зарибителен материал за сьомгова пъстърва.

Сьомговата пъстърва се размножава през периода април-май. От години насам екип от учени от БАН наблюдава сьомговата пъстърва в Доспат. Те са установили, че рибата съвсем успешно се размножава по естествен път.

Характеристики на сьомгова пъстърва

Външно сьомговата пъстърва носи всички отличителни белези на американската, но бързо нараства на тегло и дори достига до характерните за някои видове сьомга размери, притежавайки в същото време редпродуктивните способности на балканската пъстърва. Сьомговата пътстърва е по-едра от обикновената пъстърва, месото ѝ е розово (като на сьомгата), има по-малко кости и повече месо.

Сьомговата пъстърва набира все по-голяма популярност в страната ни, защото е по-евтина от сьомгата, но същевременно се доближава до вкуса ѝ. Все пак в много заведения се опитват да продават на своите клиенти вместо сьомга – сьомгова пъстърва, но на цената на истинска сьомга.

Въпреки че си приличат, вкусът им не е толкова близък и опитвалите норвежкия деликатес веднага могат да направят разликата. Сьомговата пъстърва и сьомгата са с един и същи цвят, но сьомговата пъстърва не е толкова мазна.

Червеникавият ѝ оттенък се получава от фуража. Цветът на сьомгата се получава от нейната храна – дребни раци, риби, скариди, които имат каротин и рибата получава червеникав оттенък заради пигмента астаксантин.

При сьомговата пъстърва цветът също се получава от този пигмент, но в случая вече е набавян от фуражи. За вкуса на изкуствено отглежданата пъстърва са от значение няколко основни фактора – технология на развъждане, състав на водата и качеството на храната.

Готвене на сьомгова пъстърва

Сьомгова пъстърва филе

Сьомговата пъстърва е много вкусна риба, която може да се готви по най-различни начини. Предимно се пече на фурна или на скара, като е важно да се уточни, че когато се пържи или пече, не се нуждае от мазнина, защото попада в групата на т. нар. мазни риби.

Предлагаме ви невероятна рецепта за сьомгова пъстърва с подправки.

Необходими продукти: филе от сьомгова пъстърва, лимонов сок, босилек, риган, бял пипер, сол, девесил и майорана. За гарнитурата са необходими печени картофи.

Начин на приготвяне: Нарежете филето на парчета, овкусете с лимонов сок и ароматните подправки и оставете да престои 10-15 минути, за да поеме добре аромата. Загрейте грил тиган или тефлонов тиган и поставете рибата – най-напред се изпича откъм страната с кожата, за да пусне собствената си мазнина и след няколко минути обърнете и от другата страна. Поднесете ароматната риба с печени картофи и чаша изстудено бяло вино.

Следващата рецепта е за сьомгова пъстърва на грил.

Необходими продукти: сьомгова пъстърва (колкото броя са необходими), 1-2 лимон, няколко стръка пресен чесън, копър, черен пипер, сол, зехтин.

Начин на приготвяне: Почистете и подсушете рибата и остър нож направете напречни разрези от двете страни. Поръсете с пресен лимонов сок и много малко зехтин. Осолете и поръсете с черен пипер. Поставете в коремната кухина на рибите по няколко резена лимон, пресен копър и част от нарязания пресен чесън.

Допълнително поръсете с малко копър и настъргана кора лимон. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете да престоят няколко часа в хладилник, за да поемат добре от свежите аромати. Изпечете във фурна или на скара.

Ползи от сьомгова пъстърва

Освен че е много вкусна, този вид риба е и изключително полезна за здравето. Сьомговата пъстърва като типичен представител на по-мазните риби, е изключително богата на ценните омега-3 мастни киселини. Рибата осигурява на организма лесноусвоими и пълноценни белтъчини, минерали, витамини. Повишава добрия и същевременно намалява лошия холестерол в кръвта.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни, защото са отлична превенция срещу редица сериозни заболявания и състояния.

Те предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, диабет, депресия и болест на Алцхаймер. Те ускоряват прилива на енергия и същевременно засилват способността за концентрация.

Осигуряват защита на организма от грип и простудни заболявания. Редовната консумация на риба е изключително полезно за здравето, тъй като омега-3 мастни киселини са в най-големи количества именно в различните видове риби. Специалистите по здравословно хранене препоръчват да се консумира риба поне веднъж в седмицата.

Ако и вие обичате пъстърва, разгледайте и тези предложения за тази вкусна риба:

- пъстърва на тиган;

- пъстърва на скара;

- рибена чорба с пъстърва;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес