Когато говорим за Англия, всеки си представя чистота, подредба и установени норми и правила. Що се отнася до кухнята на страната, тя е много повече от това.
Английската кухня е продължение на традициите от имперското минало, в нетипична комбинация от една страна с европейската кухня, а от друга с традициите на бившите колонии, като Индия например. Островното разположение, както и климатът, са сред останалите фактори, предопределящи нейния характер.
В традиционната староанглийска кухня, типични ястия са били печените и задушени меса, различните пайове и риба. Днес, най-вече под влияние на френската, италианската, индийската и китайската кухня, в менюто на англичанина все по-често влизат говеждото и овнешкото месо. Обикновено, те се приготвят на грил или печени на фурна.
![Ростбиф](/files/lib/300x225/roast-beef-photo123.webp)
Относно месата, английската кухня е дала на света бифтек и ростбиф. Сред традиционните английски рецепти се отличава тази с овнешки бут с желе от френско грозде.
Важно място заемат и домашните и дивите птици, предимно пуйки и патици. Характерния си вкус местните ястия придобиват след добавянето на различни сосове - уорчъстър, къмбърлендски, табаско, кетчуп и други.
Голям специалитет в Англия е соленото тесто с месо. От него се приготвят мъфини и други тестени изделия.
В английската кухня месото често се заменя с риба. На почит са сладководните и морски риби. Те се приготвят варени или печени на грил. Сервират се с бял, гъбен или доматен сос. От морските деликатеси най-популярни са стридите, които се славят със своето високо качество.
Сред популярните традиции в английското хранене по света е известна типичната английска закуска. Тя е популярна със своето количество, разнообразие и калоричност.
![Английски чай](/files/lib/300x225/english-tea.webp)
В традиционния си вид се състои от пържен бекон, шунка, варени и пържени яйца, пушено месо, хляб, конфитюр и естествено - чай.
Друг важен момент в ежедневието е следобедното пиене на чай - five o'clock - неотменима традиция, установена от векове. Докато в началото чаят се е поднасял самостоятелно, днес към него всяка горда домакиня поднася сандвичи и сладкиши.
Обядът в Англия е лек, предимно се състои от обичаните сандвичи. За разлика от него вечерята е доста обилна и мазна. Обикновено се състои от месо или риба, различни сосове, супи и задължително чипс.
Освен тежките храни, в английската кухня има и голямо присъствие на зеленчуци. В страната се ядат най-много аспержи, моркови, карфиол и зеле, от тях се приготвят салати, задушават се или се сервират като гарнитура. Печеният фасул е деликатес.
Десертите в английската кухня са тестени. Характерни са мъфините, известни по цял свят.
Вижте някои страхотни английски рецепти: Английски кекс с бира, Лесен английски десерт с целувки, Английски пай с пилешки дробчета, Английски сладкиш, Английски чаен сладкиш.
Коментари