Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвим с рибешки глави

Какво да приготвим с рибешки глави

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
2 от 2 Снимки

Рибешки глави в чеснов сос


Необходими продукти: Глави от хек, 1 с.л. зехтин, 2 глави чесън, 2 чушки, 1 стрък магданоз

Начин на приготвяне: Чесънът се почиства и нарязва на филийки. Чушката се начупва. Зеленчуците се запържват в предварително загретия зехтин за около минута.

Месото от главите от хек се почистват от костите и се подсушават. Добавя се в тигана със зеленчуците и се пържи 15 минути, като от време на време се разтръсква.

Мазнината се отцежда от тигана в друг съд, като месото се придържа с решетъчна лъжица. Рибешките глави се оставят да поизстинат.

Магданозът се нарязва на ситно. Добавя се към рибешките глави. Тиганът се връща на котлона и се разклаща енергично, докато сосът не започне да се сгъстява.

Ястието се поднася с топла франзела и чаша бяло вино.

Рибешките глави обикновено са продукт, който изхвърляме. Познавачите обаче знаят, че това е една от най-хубавите и апетитни части на рибата, стига да сте наясно как да я оползотворите. С глави от риба могат да се приготвят редица вкусни чорби, ястия и мезета, пред които никой не може да устои.

В главата на рибата се съдържа и най-вкусната част от рибното месо, а именно - бузите. За жалост размерът им е твърде малък, за да може да си угодим с количества, с които нашенецът е свикнал, и това, което ни остава, е просто да си повторим, че хубавите неща са в малки опаковки.

От главите на рибите могат да се приготвят още много вкусотии. Един от вариантите е бульон, който перфектно може да послужи за основа на всяка една зеленчукова супа. Друг пък е рибно мезе, приготвен от месото, което остава от неизползваните рибни глави.

А в галерията горе сме подбрали 2 майсторски рецепти с рибешките глави, с които може да упражните кулинарните си умения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати