Както за Деня на благодарността американците по традиция приготвят печена пуйка, така ние на Гергьовден колим агне, а в Деня на мъртвите в Мексико се поднасят любимите ястия на починалите им близки.
Равносилно японците имат свои по-особени кулинарни традиции. В случая не става въпрос за това как се сервира по японски, за типичния начин на японския хранителен режим или за характерната употреба на бамбуковите пръчици, а именно за тясната връзка между японската кухня и японските празници.
Ето най-важните 3 събития според японския календар и какво хората консумират през този ден или период:
1. Празник на Луната, позната като Цукими
Той се свързва с наблюдението на есенното пълнолуние, което става между 15 август и 13 септември. Особено популярен е в селата, където по това време се събира реколтата и хората отправят благодарност към Луната. През този период на трапезата се поднасят сезонните зеленчуци и плодове, за да види Луната какъв дар е донесла на хората. По традиция се сервира сладък ориз, известен като данго, и се пие саке, японската ракия.
2. Нова Година, която на японски е Шигацу
Това се счита за най-важния празник, защото това е времето, през което се изпраща старата година и се посреща новата с надеждата тя да е по-благодатна от предходната. Това е и времето за празненства. Поради тази причина всички празнични ястия трябва да бъдат приготвени още на 31 декември, за да може от 1 до 3 януари всички да се веселят. На японската трапеза трябва да задължително да присъстват по няколко традиционни ястия, които се сервират в специален поднос, наричан юбако.
3. Фестивал на 7-те билки или Седемте треви на пролетта
Чества се на 7-ми януари, когато се поднася каша, приготвена от 7 билки или дъхави треви заедно с ориз. Традицията да се консумира това ястие, наричано от японците нанакусагаю, се спазва без изключения от повече от 1 000 г. Билковото ястие се приготвя, за да бъдат предпазени роднини и близки от заболявания.
4. Периодът, през който цъфтят вишните или Ханами
Тогава всички японски семейства излизат на открито да си направят нещо като пикник, като освен че коснумират любимата си храна, се наслаждават и на цъфналите вишнови дръвчета.
Коментари