Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
4 от 5 Снимки

4. Марудници


Това е родопският вариант на палачинките. Те се пекат на сач и са по-пухкави от обикновените, тъй като в тях има повече брашно. Освен това се приготвят с кисело мляко.

Необходими продукти: 3 яйца, 300 г брашно, щипка сол, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.л. сода за хляб

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с миксер и се подправят със солта. Содата и млякото се смесват и се добавят към водата. Накрая се добавят брашното и водата. Полученото тесто е течно. Сачът се загрява. В средата му се слага малко кисело мляко. Щом започне да цвърчи, в центъра му се сипва черпак от сместа.

Котлонът се намаля на половина. След като се изпече от едната страна, палачинката се обръща от другата. Готовите марудници се намазват с масло, още докато са топли, и се задушават в тенджера с капак;

Магията на Родопите се крие както в древни митове и легенди, така и в рецептите за традиционните родопски ястия. Кухнята на Родопите е легендарна. Много от туристите посещават района именно заради нея.

Кулинарните традиции на Родопите са се формирали в годините, когато районът не е бил свързан с вътрешността на страната. Тогава местните хора са били принудени да приготвят ястията само с продуктите, произведени в собствените им градини.

Част от традиционните култури за района са фасулът, царевицата и картофите, които се влагат в най-обичаните местни рецепти.

В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати