Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
3 от 5 Снимки

3. Качамак


Добре познатият качамак е царят на кухнята в Родопите. Вариациите за поднасянето му са много. Най-популярно е гарнирането със със сирене, препържено масло с червен пипер или с пръжки.

Необходими продукти: 5 ч.ч. (1 кг) царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина

Начин на приготвяне: Водата се кипва. В нея се слагат солта и брашното. Оставя се да ври 1 и 1/2 часа. Сваля се от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Премества се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се добавят запържените до златисто оцветяване пръжки сланина;

Магията на Родопите се крие както в древни митове и легенди, така и в рецептите за традиционните родопски ястия. Кухнята на Родопите е легендарна. Много от туристите посещават района именно заради нея.

Кулинарните традиции на Родопите са се формирали в годините, когато районът не е бил свързан с вътрешността на страната. Тогава местните хора са били принудени да приготвят ястията само с продуктите, произведени в собствените им градини.

Част от традиционните култури за района са фасулът, царевицата и картофите, които се влагат в най-обичаните местни рецепти.

В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати