Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Целината отново е на мода. Ето как да я приготвите

Целината отново е на мода. Ето как да я приготвите

2 от 3 Снимки

2. Студено предястие от целина с ароматни подправки


Необходими продукти: 1 кг целина, 2 моркова, 50 г горчица, 150 г майонеза, 100 г мед, няколко стръка пресен босилек и няколко стръка пресен копър, лимонов сок и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измитата и обелена целина се нарязва на ивички и се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се оставя да изстине. Морковите се рендосват и се сипват при целината.

Прави се дресинг от всички останали продукти, изсипва се върху зеленчуците и салатата се разбърква. По желание можете да я поднесете поръсена със слънчогледови семки.

Целината е сред онези продукти, които се считат за универсални, тъй като може да бъде използвана както за приготвянето на супи, салати, предястия и основни ястия, така и за сокове, коктейли и др.

Целината или селъри е един от най-диетичните продукти, които може да си похапвате на воля. Тя съдържа много малко калории, бързо засища, защото е богата на фибри и е полезна за храносмилането.

Произхождащ от Средиземноморието, този зеленчук е много богат на ценни минерали, витамин С и витамини от В групата. Освен това е много лесно да се снабдите с него по всяко време на годината и особено през по-студените месеци.

И в този ред на мисли, подбрали сме за вас 3 по-нетрадиционни рецепти с целина, с които може да експериментирате, за да се уверите във вкусовите качества на този пренебрегван зарзават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати