Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Целината отново е на мода. Ето как да я приготвите

Целината отново е на мода. Ето как да я приготвите

3 от 3 Снимки

3. Ароматна яхния от целина и праз лук


Необходими продукти: 1 кг целина, няколко листа от целина, 1, 5 л пилешки бульон, 2 стръка праз лук, 80 г масло, 2 с. л. доматено пюре, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка копър и няколко стръка магданоз.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният праз лук се задушава в маслото и към него се добавя доматеното пюре и нарязаният корен от целина. Добавя се пилешкия бульон и ако е необходимо - още вода.

След като продуктите омекнат, се сипва размитото с малко вода брашно, останалите подправки и лимоновия сок и накрая яхнията се поръсва със ситно нарязаните копър, магданоз и листа целина.

Целината е сред онези продукти, които се считат за универсални, тъй като може да бъде използвана както за приготвянето на супи, салати, предястия и основни ястия, така и за сокове, коктейли и др.

Целината или селъри е един от най-диетичните продукти, които може да си похапвате на воля. Тя съдържа много малко калории, бързо засища, защото е богата на фибри и е полезна за храносмилането.

Произхождащ от Средиземноморието, този зеленчук е много богат на ценни минерали, витамин С и витамини от В групата. Освен това е много лесно да се снабдите с него по всяко време на годината и особено през по-студените месеци.

И в този ред на мисли, подбрали сме за вас 3 по-нетрадиционни рецепти с целина, с които може да експериментирате, за да се уверите във вкусовите качества на този пренебрегван зарзават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати