През последните 2 седмици на пазара по цял свят се наблюдава сериозен спад на продажбите на бекон и наденица. Слабото търсене е заради е заради проучването на СЗО, в което експертите предупредиха, че месните деликатеси увеличават риска от рак.
До момента супермаркетите са загубили 3 милиона британски лири заради ниските продажби, показва проучване на Дейли Телеграф. Докладът на Световната здравна организация е накарал хората да се замислят за начина си на хранене и да добавят в менюто си все повече здравословни продукти.
Анализите на агенция Retail Advantage във Великобритания показват, че до момента търсенето на бекон е по-ниско със 17%. Попитани защо вече не го купуват, потребителите отговаряли, че се притесняват от канцерогенните му качества.
Продажбите на бекон в цял свят продължават да вървят надолу, като се очаква през следващите седмици търсенето да спадне с нови 16.5%.
Продажбите на наденица са паднали с 15.6% до момента, а само през последната седмица на октомври търговците са регистрирали с 13.9% по-малко продадени наденици.
Оказва се, че и при надениците има тенденция за слабо търсене, като през следващите седмици то ще се намали с още 10%.
Най-потърпевши са бакалиите за месни деликатеси, при които търговията се завърта само около продажбата на месо и месни заготовки.
Търговците смятат, че пресните месни продукти не бива да бъдат класифицирани като възможни причини заракови заболявания и настояват да бъдат разграничени от търговците, които прибавят към месото различни подобрители и оцветители.
Преди около месец специалистите от Световната здравна организация вкараха надениците и бекона в черния списък на храните, които предразполагат човек към онкологични заболявания.
Това бяха първите два продукта от бъдещата Енциклопедия на канцерогените, която от организацията възнамеряват да издадат.
Коментари