Броколите са задължителна част в менюто на привържениците на здравословната кухня, а и не само. Този зеленчук е популярен с ниското съдържание на калории и е доста питателен като храна.
Както повечето плодове и зеленчуци, които си купуваме, така и за броколите е важно как ще ги съхраняваме, за да останат свежи и в добро състояние до момента, когато ще се консумират.
Ето и някой идеи как правилно да съхраняваме зеленчука, а и да приготвяме любимото броколи.
Съхранението е много важно освен за запазване на вкуса, но и за всички витамини, които се съдържат в него. Най-видимите белези, които показват за неправилното му съхранение, стават ясни, когато основата на броколите започне да пожълтява.
Друг видим белег за неправилно съхранение на зарзавата е, когато самата сърцевина започне да изсъхва или когато зеленчукът започне да гние. При тези фактори не е препоръчително да се закупува, защото те вече са загубили ценните си витамини и е минало доста време от тяхното откъсване.
Качествените и пресни броколи се разпознават по тъмнозеления и свеж цвят. За да остане в това си състояние, то трябва да се съхранява на хладно, непосредствено след откъсването. Може да се държи в хладилник на около 0°C.
Броколите имат най-различни начини на приготвяне. Можем да си ги направим на пара, да ги панираме, да ги изпържим или просто да ги сварим в подсолена вода.
Според проучванията обаче, ако сварим броколите във вода, се губят минералното съдържание и витамините. Затова се препоръчва да ги приготвим на пара или ако ще ги варим, трябва да ги поставим във водата със стеблата и връхчетата нагоре, дори над самата вода.
Трябва да се отбележи и че много лесно можем да ги преварим, а тогава те се превръщат на каша.
Не забравяйте да опитате и от нашите рецепти за броколи, а именно:
Коментари