gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Всичко за яйцата на едно място!

Всичко за яйцата на едно място!

NEVINEVI
Помощник Готвач
251k
Яйца
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Наближава Великден и всички ще се запасим с повече яйца за боядисване и за направата на домашни козунаци. Как да сме сигурни обаче, че яйцата които носим в домовете си, са качествени?

Избирайки яйца в магазина, трябва да погледнем печата върху черупката. Печатът се състои от цифри, следва символ BG и още цифри. Важни са цифрите както преди, така и след символа BG. Първите цифри обозначават метода, по който са отглеждани кокошките, снесли яйцата.

0 - Това са органично отглеждани кокошки. Те разполагат с достъп до открито пространство и не им се дават лекарства. В храната им няма ГМО нито пък химически обогатители.

1 - Тук попадат свободно отглежданите кокошки. Това понятие означава, че на една птица през деня се полага площ от 4 кв.м. В закритите халета трябва да има гнезда и кацалки.

2 - Това са кокошки на подово отглеждане. Тук на всеки квадратен метър се падат по осем птици.Това подлага кокошките на силен стрес и се наблюдават редица отклонения от нормалното им поведение.

3 - Това е цифрата за клетъчно отглеждане. Птиците се отглеждат в клетки в халета без слънчева светлина и се хранят с храни, обогатени с витамини, оцветители и медикаменти.

Цифрите след BG означават кода на областта и трицифрения номер на обекта, в които са отгледани кокошките. Всичко това е постановено с Наредба № 25 от 14 декември 2005 г., издадена от Министерството на земеделието и горите.

Великденски яйца

Не пропускайте и маркировката със срока на годност и датата на производство.

Яйцата се делят на размери:

- S са малки яйца над 43 грама;

- M са средни над 53 грама;

- L са големи над 63 грама;

- XL са много големи над 73 грама.

Полезни съвети при готвене с яйца

1. При приготвяне на кексове и блатове за торти използвайте яйца със стайна температура. Така сместа няма опасност да се пресече и печивото ще стане леко и пухкаво;

2. Студените яйца бързо ще достигнат стайна температура, ако ги потопите в купа с топла вода за няколко минути;

3. За приготвянето на целувки използвайте яйца на няколко дни, тъй като белтъкът се отделя по лесно. Яйцата на няколко дни се белят по лесно след сваряване;

4. За да проверите колко пресни са яйцата, пуснете едно в чаша с вода -прясното ще потъне на дъното, а по старото ще плува;

5. Съхранявайте яйцата на постоянна температура в хладилник. Извадете ги от него 30 минути преди готвене и една нощ предварително, ако ги ползвате за печива.

Съвършен наръчник за варене на различните видове яйца

- Яйца от пъдпъдък - рохко - 30 секунди, твърдо - 1 минута;

Рохки яйца

- Яйца от кокошка - средно големи яйца: рохко - 2-3 минути, твърдо -6-7 минути; Големи яйца: рохко - 3-4 минути, твърдо-9-10 минути;

- Яйца от патица - рохко -3-4 минути, твърдо - 9-10 минути;

- Яйца от пуйка - рохко - 4-5 минути, твърдо - 10-11 минути.

Яйца от гъска рохко-9-10 минути твърдо-13 минути

Яйца от щраус рохко-50 минути твърдо-1 и 30 минути -2 часа.

Бележка времето се засича след като заври водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest