Лечебният хляб с въглен е най-новото в света в света на пекарите и кулинарията. В пекарните на Европа вече се приготвя този хляб, а ние очакваме скоро да започнат да го произвеждат и у нас.
Всяка добра кулинарка може да си го приготви и в домашни условия. Ето какви полезни свойства има този лечебен хляб.
Растителният въглен е прах се получава при термично разлагане на различни видове дървесини като тези на липа, бреза, върба, топола. Въгленът се продава в аптеките и всеки може да си го закупи. Продава се под формата на таблетки или на прах.
Отскоро този въглен все по често намира приложение и в кулинарията, но да не забравяме, че и с него не трябва да се прекалява. В хляба чудо количеството на въглен е малко и не може да ви навреди. С него се приготвят пици, питки и пасти.
Полезен е най-вече за стомашнo-чревния тракт. Ползва се при диария и разстройство, при газове, колит, раздразнени черва. Намалява киселините в стомаха, заздравява стените на червата, затова е суперполезен за здравето.
Не се препоръчва за употреба от малки деца до 12 години и бременни жени, това е забележката.
Ето и рецептата за приготвяне на Хляб с въглен:
Необходими продукти: 500 г брашно, 1 кубче мая, 6 г растителен въглен, 1 ч.л. сол, 6 с.л. олио или зехтин, щипка захар, 300 мл хладка вода.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто като обикновения хляб, само че тук има и въглен. Ако въгленът е на таблетки, те се стриват на прах и се смесват с останалите съставки.
В пресято брашно в средата в кладенче сипваме олиото, маята, активирана във малко вода с щипката захар, прах от въглена, сол и замесваме тестото с останалата вода. Оставя се покрито с кърпа да втасва около 2 часа.
После се поставя в намазана с олио тава и печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Готовият хляб е с черен цвят - това да не ви притеснява.
Ако приемате някакви лекарства, яжте хляба 2 часа преди или след като сте ги изпили. Въгленът може да неутрализира действието на вашите лекарства и те да не ви подействат.
Хранете се добре и бъдете здрави!
Коментари