gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как да изберем най-вкусната диня

Ето как да изберем най-вкусната диня

Диня
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Възможно ли е да изберете „перфектната диня“? И кой казва, че не е? ! Разбира се, случва се често, особено през лятото, да си купите диня и с нетърпение очаквайки да похапнете освежаващо парче, прибирайки се у дома, се озовавате въвлечени в много добър грабеж. И голямо разочарование! Но за да се избегнат тези неприятни изненади, следвайте няколко малки инструкции в момента на покупката.

Как да изберем диня

Богатата на вода диня е полезен и ободряващ плод, идеален за лятото. Резен диня е идеалната следобедната закуска както у дома, така и на плажа с приятели. За да закупим един добър плод от зарзаватчии на доверие или от супермаркет, първата стъпка е визуалното въздействие, което ни поднася продуктът, който ще си купим. С други думи, той трябва да има идеална форма и цвят.

За да сте сигурни, че плодът е зрял, трябва с докосване и с лек натиск да чуете шумът, който ако е глух означава, че динята е в пълна зрялост и следователно няма никакви проблеми. Ако шумът е кънтящ, динята е твърде зряла и вкусът и текстурата са далеч от приятния.

Значението на цвета на динята

Резени диня

Дори цветът на кожата е важен при избора на добра диня. Това е идеалният зелен цвят с ивици. Ако си купите парче диня, може да се основавате на цвета на пулпа: ако е наситено червено, трябва да сте спокойни. Кората трябва да е с дебелина по-малко от един сантиметър, препоръчва се да опитате, за да разберете дали това е достатъчно резултатът да е по-добър от „нула“.

Ако се опитате да отлепите кората на динята с нокът и тя се отдели лесно, това означава, че точката на зрялост е достигнала оптималния освежаващ и ароматен вкус. В противен случай, корите не се отделят лесно, ако плодът е все още незрял.

От съществено значение е и цветът на семките на динята: ако те са бели показва, че динята не е узряла добре. Опашката не трябва да бъде суха, защото в такъв случай това означава, че реколтата от плодове е обрана дълго преди достигането й до пазара. Ако обаче стъблото е меко, това е образец на точната степен на зрялост. Ако от стеблото излиза сок, това означава, че вие сте попаднали на узряла и сладка на вкус диня.

Как да съхранявате и да се насладите максимална на динята?

За да се запазят най-добре вкусовите качества на динята, е добре да се избегне вече нарязаният плод да се оставя на открито.

Препоръчително е да съхранявате динята в хладилник вече нарязаните парчета без кора. За добър вкус обаче, първо трябва да се помни, че динята трябва да се консумира прясна и нарязаните парчета и кубчета, могат да се предложат като хубава плодова салата.

Освен класическото парче диня, може да се приготвят вкусни шишчета с различни плодове, като се използват кубчета без семки, поръсени с лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest