Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витаминозните плевели, които трябва да са в чинията ви

Витаминозните плевели, които трябва да са в чинията ви

Коприва
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

По съдържание на полезни вещества някои диворастящи треви превъзхождат култивираните.

Първи напират да излязат над още незатоплената земя на пролет растенията, смятани за плевели. А те са складирали в себе си ценни витамини и микроелементи, както и ред други полезни вещества. Освен че широк спектър на приложението им е застъпен в народната медицина, тези растения са и диетични.

1. Коприва

Копривата е парещо растение, но с уникален състав – съкровищница от големи количества полезни вещества. Съдържанието на аскорбинова киселина е два пъти по-голямо от това в лимоните, по количеството на каротин пък превъзхожда морковите. 20 листа коприва осигуряват необходимата дневна доза витамин А, а освен това е богата и на витамините К, Е и В, микроелементите желязо, мед, силиций, калций, магнезий и др. Съдържа още флавоноиди, дъбилни вещества, танин, фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозиди, секретин който нормализира обмяната на веществата. С помощта на зеленото богатство може да се възстановят функциите на жизненоважни органи и системи, да се подобри протичането на всички енергийни процеси и респективно да се повишат съпротивителните сили на организма.

2. Глухарче

Мед от глухарче

Друго ценно растение е глухарчето. То съдържа рядко срещаните елементи бор, манган, титан и молибден. Специално в кулинарията се използват главно листата, по-рядко останалите части – от изсушените му корени става заместител на кафето, а пък от цветовете се прави вино и конфитюр, в някои страни. Специфичната горчивина, може да бъде премахната, като листата престоят в студена вода с разтворена лъжичка сол в нея.

3. Лобода

Лобода
Снимка: Tales of a Growing Apprentice

Лободата е позната от стари времена и често е спасявала от глад бедните, които нямали идея за съдържащите се в нея витамини и минерали. Макар да не е лидер, мястото и на пролетната трапеза е напълно заслужено. Диетолози оценяват лободата дори по-високо от близкия и родственик спанака заради по-ниското съдържание на оксалова киселина. Използват се главно младите листа, като се приготвят пюрета, супи, баници – рядко се използват сурови.

4. Репей

Репей

Както и лободата, така и репеят е с високо съдържание на витамини и минерали. Успешно конкурира /а в някои отношения и превъзхожда/ зелето, което всички знаем колко е полезно. Например по качествата на растителната целулоза тази на репея не е толкова груба и определено е по-леко поносима за стомаха. Листата от репей се използват сварени, като може да влязат в съдържанието на супи или пък салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest