gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния печен патладжан

Тайните на вкусния печен патладжан

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
27329
Печен патладжан
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Патладжаните са едновременно много вкусни и много капризни. Вкусни, защото засищат, имат отличаващи вкусови свойства, и капризни, защото стипчивият им и горчив вкус доста трудно могат да бъдат премахнати.

Всъщност, малко хора знаят, че Патладжанът произхожда от семейство Картофови и е плод на растението Кучешко грозде. Често този зеленчук е наричан и Син домат. Каквито и наименования да има, е ясно, че при приготвянето на патладжана се изискват някои тънкости, които ще Ви предоставим в тази статия.

На първо място, важно е да уточним, че един от най-вкусните начини за приготвянето на патладжани е те да се пекат. Има няколко варианта за печени сини домати. Ако сте решили да ги печете цели, то е важно да се знае, че тяхната преработка трябва да започне едва след като патладжаните са преминали през термичната обработка на котлона или пещта и са обелени.

Тогава вариантът да се прикрие техният натрапчив вкус е към патладжаните да се приготви сос, който да синхронизира вкусовете. Най-подходящ за целта е доматен сос с повече чесън. Патладжанът също си подхожда и с чеснов сос или сос Дзадзики, в който също присъства чесънът.

Друг вариант за печени патладжани е те да се обелят и обработят преди печене. Това става, като зеленчуците се измиват, премахва се кората им. След това се режат на шайби или други форми по желание (важно е обаче да не са прекалено дебели, за да може да се изпекат добре) и всяка шайба се втрива в сол, за да може патладжанът да отпусне ненужната вода, в която се съдържа и вече познатата ни горчивина.

Шайбите се оставят в пълна със солена вода купа за около половин-един час. След това всяка една шайба се измива със студена вода и се подсушава много внимателно с домакинска хартия. Едва тогава патладжанът е готов за печене. Не се препоръчва допълнително посоляване на този вид патладжани, защото при кисненето във водата, те са поели достатъчно сол.

Панираните патладжани са също много добро предложение за едно по-разнообразно меню. Панировката може да бъде стандартна - яйце и брашно, а може и да съдържа галета, както и бира (за бухнала панировка). Всяко резенче се панира в силно нагорещена мазнина за около половин-една минута от всяка страна.

За да се случи това обаче, е необходимо патладжаните да бъдат опечени преди това, за да може да са готови термично и ястието да се завърши само с една панировка.

Разбира се, най-голямата тайна на печения патладжан, независимо дали е цял или на форми, е той да бъде опечен в барбекю или пещ. Вкусът, който придава жаравата, не може да бъде приготвен дори от най-доказания готвач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest