Признаци за дефицит на фолиева киселина
Signs of Folic Acid DeficiencyZnakovi deficita folne kiselineTekenen van foliumzuur tekort
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Признаци за дефицит на фолиева киселина

Признаци за дефицит на фолиева киселина

Признаци за дефицит на фолиева киселина

Има причина, поради която на бременните жени винаги се препоръчва да приемат фолиева киселина под формата на таблетки. Така се предотвратяват дефекти на нервите, мозъка или гръбначния мозък при бебетата.

Но фолиевата киселина е важна и за останалите хора. Другото име на фолиевата киселина е витамин B9, който естествено се среща в храни като тъмни листни зеленчуци, аспержи и брюкселско зеле.

Фолиевата киселина е особено важна за жените по време на бременност, особено през първия триместър, време на бързо клетъчно делене и създаване на ДНК, казва Тори Армал, говорител на Академията по хранене и диетология и специалист по майчино и пренатално хранене.

Фолиевата киселина е важен витамин, който просто помага на тялото ти да бъде здраво. "Телата ни създават ДНК и формират нови клетки през цялото време, само за да останат здрави", казва Армал.

Проблемът е, че тялото не образува фолиева киселина самостоятелно, така че трябва да я приемате чрез храни или добавки. Когато не получавате достатъчно от нея, могат да се появят някои доста неприятни симптоми.

Какви са симптомите на дефицит на фолиева киселина?

Най-големият признак на дефицит на фолиева киселина е мегалобластната анемия, състояние, при което тялото има нисък брой червени кръвни клетки. Ако имате недостиг на фолиева киселина, броят на червените ви кръвни клетки може да намалее. Това може да лиши вашите тъкани от кислород, което води до симптоми като слабост, умора и раздразнителност, главоболие, недостиг на въздух, проблеми с концентрацията.

Клетките в устната кухина и тези на кожата се обновяват много често, така че също е обичайно да видите първите признаци на недостиг на фолиева киселина със симптоми като повърхностни рани в устата или на езика; оцветяване или бледност на кожата; преждевременно побеляване на косата.

Говорете с Вашия лекар, ако имате няколко от горепосочените симптоми. Докато много здравословни проблеми могат да причинят главоболие и умора, Вашият лекар може да Ви направи кръвен тест, за да потвърди дефицит на фолиева киселина.

Признаци за дефицит на фолиева киселина

Но наистина ли трябва да се притеснявате за дефицит на фолиева киселина?

Недостигът на фолиева киселина не е толкова разпространен, особено ако приемате разнообразни хранителни вещества. Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че по-малко от 1% от населението наистина страда от недостиг на фолиева киселина.

Някои хора обаче са изложени на по-висок риск от дефицит на фолиева киселина, отколкото други. Тези, които страдат от алкохолизъм например, са склонни да не се хранят правилно и да имат увредени системи - да речем черен дроб, който не може да функционира правилно, а оттам се получава и неправилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества, казва Армал.

Хората, които страдат от гастроинтестинални проблеми, сърдечни проблеми и възпалителна болест на червата също са изложени на по-висок риск от дефицит на фолиева киселина, поради увеличените шансове за хранителна маласорбция.

Жените в ранните етапи на бременността също могат да бъдат изложени на риск от получаване на неадекватни количества фолиева киселина, отчасти защото, когато сте бременна, нуждата Ви от фолиева киселина се покачва (бебето расте), докато, от друга страна, апетитът Ви може да намалее, отбелязва Армал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest