Невероятните ползи от пиенето на чай
Neverovatne koristi ispijanja čaja
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятните ползи от пиенето на чай

Невероятните ползи от пиенето на чай

Пиене на чай
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Чаят е една от най-древните напитки, известен със своите ползи за човешкия организъм. Сутрин често се колебаем с какво да започнем деня - кафе или чай. Кафето съдържа ненадминато количество кофеин, което ни събужда, но чаят винаги ще бъде по-разумният избор. Защо е така и какво представлява чаят като напитка?

Какво е чаят?

Чаят е ароматна напитка, приготвена чрез наливане на гореща вода върху лечебните листа на растението Camellia sinensis и се смята за една от най-здравословните напитки в света. След водата това е най-разпространената напитка. Може да се сервира по различни начини - на пакетче, листа, бутилиран и в кутийка, компресиран, но като всяка напитка е най-добър в естествената си форма, затова листата и пакетчетата чай са най-добрият избор. Ползите му за здравето са наистина неизброими.

Най-важнитеползи на чая са:

• Чаят е пълен с оксиданти

Видове чай

Чаят е пълен с фитонутриенти, антиоксиданти за организма. Антиоксидантите в черния и зеления чай, наричани флаваноиди, спомагат за поддържането на здрави клетки и тъкани, както и здрава сърдечна система. Той подсилва и имунната система, защото помага на тялото в борбата с бактерии, вируси, свободни радикали и други.

• Чаят гори мазнините

Чаят дава нужния вкус без излишни калории. Катехините, които се откриват в зеления чай, активират отслабването, като стимулират тялото да гори калории и да намалява телесните мазнини. Катехините имат антивъзпалителни свойства, които помагат в регулиране приема на храна.

• Чаят засилва метаболизма

Пиенето на зелен чай или чай оолонг предлага комбинираните ползи от кофеин и катехини, които засилват метаболизма.

• Чаят намалява рисковете от инвалидизиращи заболявания

Ползи от чая

Флаваноидите в чая намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват, което е причинител на сърдечните болести и инфарктите. Те помагат на организма да се предпази от образуване на тумори. Зеленият чай има раково инхибиращи компоненти.

Видове чай и основните ползи за здравето

Зелен чай - играе роля в занижаването на холестерола, горенето на мазнините, предпазва от диабет и забавя деменцията.

Черен чай - има потенциал да помага на сърцето, да блокира рака, да гори мазнините, да стимулира имунната система, да се бори с вирусите и холестерола.

Бял чай - това е най-малко преработеният чай, с най-високи нива на антиоксиданти, предпазва от рак, сърдечни болести и удар, подсилва кръвоносната и имунната система, както и костите и зъбите, поддържа здрава кожата.

Червен чай - съдържа магнезий, който е важен за нервната система, увеличава абсорбацията на желязо, съдържа калий и мед, които са важни за метаболизма, подпомага за намаляване на нервното напрежение, бори се с депресията.

Все още има много да учим за влиянието на различните видове чай върху здравето на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest