gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»15 храни с високо съдържание на витамин А

15 храни с високо съдържание на витамин А

15 храни с високо съдържание на витамин А
Снимка: 1
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Витамин А подпомага функцията на имунната система и спомага за поддържането на здраво зрение, зъби, кости, кожа и нокти. Освен това насърчава растежа на клетките и играе решаваща роля за здравето на сърце, бели дробове и бъбреци.

Осигуряването на храни с богато съдържание на витамин А е важно за цялостното здравословно състояние. Разберете кои са храните с високо съдържание на витамин А и ги включете в диетата си.

• Моркови

Морковите са с високо съдържание на бета-каротин и антиоксиданти. Само половин купичка сурови моркови осигурява 184% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Сладки картофи

Сладките картофи също са богати на витамин С, витамин В6, калий, фибри и ниацин. Един печен сладък картоф осигурява 561% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Къдраво зеле

Къдравото зеле има много витамин A

Къдравото зеле е богато но на изключително много хранителни вещества и има много ползи за здравето. Основни сред тези хранителни вещества са: витамин А, витамин К, калций и калий.

• Спанак

Само половин купа замразен спанак осигурява 229% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Спанакът съдържа и калий, витамин К, фибри и други антиоксиданти, които могат да бъдат от полза при лечението на диабет.

• Сушени кайсии

15 храни с високо съдържание на витамин А

Само 10 сушени кайсии осигуряват 25% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Те също съдържат калций, фосфор, калий и витамин С.

• Броколи

Броколите са с много по-високо съдържание на протеин. Освен това те са и добър източник на фибри, витамин С, витамин К и желязо. Половин купичка броколи осигурява 24% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Тиква цигулка

15 храни с високо съдържание на витамин А

Една купичка сварена тиква цигулка осигурява повече от препоръчителния дневен прием на витамин А за мъже и жени. Тиквата цигулка е с високо съдържание на фибри и калий. Тя спомага за понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

• Пъпеш

Един цял нарязан пъпеш осигурява 54% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Консумацията на пъпеш може да предотврати диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

• Манго

15 храни с високо съдържание на витамин А

Мангото е с високо съдържание на витамин С. Едно манго съдържа повече витамин С от един портокал. Само с едно манго може да си набавите почти половината от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Червени чушки

Червените чушки са с високо съдържание на витамин С и витамин Е. Само 1/2 купичка червени чушки осигурява 47% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Папуда

15 храни с високо съдържание на витамин А

Папудата осигурява осигурява 13% от препоръчителния дневен прием на витамин А за половин купичка.

• Прясно мляко

Прясното мляко е богато на витамин D и витамин A. Една чаша прясно мляко осигурява 10% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Домати

15 храни с високо съдържание на витамин А

Доматите и доматения сок са едни от храните с високо съдържание на витамин А. Те са и добри източници на витамин С, витамин Е, калий, магнезий и фибри. Една чаша доматен сок осигурява 16% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Черен дроб

85 g черен дроб осигурява 444% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

• Тиква

Тиквата е отличен източник на витамин А. Освен това тя е с ниско съдържание на калории и е богата на фибри, магнезий и калий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати