Ето какво да обвиняваме за повишения живак в рибата, която ядем?

Какво да обвиняваме за повишения живак в рибата, която ядем?
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Промените в климата вече имат много негативни последици върху живота на хората и в бъдеще тази тенденция ще се задълбочава. Една от тях е повишаване на нивата на токсичен живак в морските риби - риба треска и риба тон. Прекомерният риболов задълбочава тенденцията.

Тъй като рибата е една от най-полезните и затова предпочитани храни, това може да доведе до смущения на неврологично ниво при бебета и деца, майките на които са включвали редовно в менюто си рибни специалитети по време на бременността си.

Метилживакът е органична форма на познатия химичен елемент в тези два вида риби, който се е повишил за последните 30 години между 20 и 30 процента. Известно е, че токсичният живак няма пряк достъп до централната нервна система.

За да я достигне, е необходимо да се превърне в метилживак, който много лесно се абсорбира в тялото. Той минава през кръвта и мозъчните клетки в централната нервна система. Прониква и през плацентата и уврежда плода.

Преработването става посредством бактериални гени, но кои са те и защо превръщат живака в смъртоносен, все още е научна загадка. Измерванията са правени в улова на риба в залива Мейн в Атлантика.

Живак в рибата

Натрупването на метилживак в тялото чрез консумацията на риба, която го поглъща от океана и го предава на хората, е особено опасно за бременни жени в трети триместър, тоест в по-напреднала бременност. Тогава мозъкът на плода се развива най-бързо. Опасен е също и за малки деца.

Отдавна на бъдещите майки не се препоръчва да консумират месо от риба-меч и акула заради високите живачни нива в тях. Рибата треска обаче се препоръчва като възможност да се осигурят на организма хранителните вещества и протеините, които подпомагат развитието на младия организъм.

Резултатите от изследванията имат за цел не да отказват хората от консумацията на риба, защото тя е лека, полезна и питателна храна, а да обърнат общественото внимание към проблема с промените в климата. Новите климатични реалности оказват прякото си въздействие върху хранителните продукти и чрез тях върху здравето ни.

Метилживак в тялото

Глобалното затопляне повишава температурата на водата в океаните и моретата и нуждата от енергия на дребните риби нараства. За да я задоволят, те поглъщат повече храна, а с нея и метилживак. Големите риби пък се хранят с тях и така опасното съединение достига до нас.

Друга предпоставка е засиленият риболов на дребни морски риби, които са храна на рибата треска. Тогава тя се насочва към по-едра плячка, както и към омари, в които метилживакът е в повече.

Известно е, че консумацията на риба в последните 50 години е нараснала двойно, което значи и рискът за здравето се е увеличил значително.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати