Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Национални ястия с пиле, типични за различните страни

Национални ястия с пиле, типични за различните страни

пиле качаторе

Пилешкото месо е едно от най-предпочитаните и консумирани меса в световен мащаб. То е леко, диетично и подходящо за хората от всяка възраст. Един от малкото животински продукти, които не са противопоказни при различни заболявания. Освен приятния си мек вкус, то е източник на ценни хранителни вещества.

Белтъчините с независимите аминокиселини в тях, витамините, минералите, които съдържа, го правят ценен хранителен продукт. Той е беден на мазнини и подходящ при хранителни диети.

След като индийците опитомяват дивата кокошка, предшественикът на днешното пиле бързо се разпостранява по света и сега се отглежда навсякъде. В националните кухни на всички страни пилешкото заема важно място, като всяка нация внася в рецептите собствен колорит.

Има някои рецепти, които са си спечелили световна слава. Това са индийското пиле тандури, италианското качаторе и хавайското пиле. Разбира се, всяка нация се гордее със собствения си принос в рецептите за приготвяне на пиле.

От всички характерни за отделните национални кухни ястия с пилешко трябва най-напред да отделим място на тези, които се ценят навсякъде по света.

пиле тандури

Индийското пиле тандури е ястие, в което обработката на птичето месо става с печене в пещ. Тя се нарича тандур, което дава името и на специалитета. Освен пилешко в рецептата може да се сложат и други видове месо, предварително мариновано с индийски подправки и кисело мляко.

Маринатата придава характерния, типичен за източната кухня вкус на пилето. Джинджифил, карамфил, чесън, кориандър, кимион, гарам масала са подправките, създаващи експлозията от вкусови усещания, които ще ви изпратят направо в Индия.

Италианското пиле качаторе представя добре вкуса на пилешкото, постигнат след пържене на месото. Тук отново присъстват подправки, но и зеленчуци като домати, чесън, лук, чушка, мариновани гъби и вино. Това е ястие, което в България бихме определили като ловджийска яхния, превеждайки самото название на рецептата и нейния вкус.

пиле с ананас
Снимка: Десислава Дончева

Хавайското пиле представя малко странна за българския вкус комбинация от пилешко месо и ананас. Тя обаче дава аромат и сочност на месото, които не могат да се постигнат по друг начин, а като добавим нотката сладост се получава истинска симфония от вкусови усещания, които са направили рецептата толкова харесвана по всички краища на света. При тази рецепта месото отново се обработва чрез изпичане.

Испанското пиле с лют чили сос е толкова популярно, че поставя хората от този регион сред най-големите почитатели на пилешкото. Всяка десета поръчка на храна там включва крехко печено пиле с чили сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest