Храните, които най-често предизвикват неприятни газове

Храните, които най-често предизвикват неприятни газове
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Зима е, а се оказва, че именно голяма част от типично зимните ястия са причина за неприятните газове, които се появяват след консумацията им.

В тази връзка тук ще ви покажем не само с кои храни не трябва да прекалявате зимно време, но и през останалите сезони, защото те са главният виновник за подуване на стомаха и свързаните с това неприятно явление газове.

1. Боб и бобови култури

Макар да принадлежат повече към зимните храни, то нищо не ни пречи да ги консумираме и лятно време. А знаете ли защо боб чорбата от мнозина е наричана "музикалната" чорба? Именно заради газовете, които се появяват след консумацията му. За да се предпазите от тези неприятни последствия, е важно винаги да изхвърляте първите две води, когато го варите.

Лещата и другите бобови култури са по-щадящи за стомаха в това отношение, но няма да се забавите прекалено много, ако изхвърляте и тяхната първа вода. Когато са правилно сготвени, надали ще имате сериозни проблеми със стомаха. Да не забравяме, че бобовите култури са сред най-полезните храни.

Киселото зеле предизвиква газове
Снимка: Илияна Димова

2. Зеле

Да, то също е от най-полезните храни и дори се препоръчва по време на диета (припомняме ви прочутата зелева диета, която се използва в болниците за бързо намаляване на теглото), но е безспорен факт, че също предизвиква газове, и то консумацията предимно на кисело зеле. Не се отказвайте от него и му се наслаждавайте, но в разумни граници.

3. Млечни продукти

Те са "безсезонни", но организмът на много хора изпитва недостиг на ензим, наречен лактаза, който, от своя страна, не може да разгражда съдържащата се в млякото лактоза. Ако установите, че попадате именно в тази група хора, то бъдете крайно внимателни с консумацията на всякакви млечни продукти, като е възможно дори да забравите за любимия си таратор.

4. Броколи

Броколите образуват газове

Можем да ги причислим към есенните продукти, които са безценни за организма ни, но с които също не трябва да прекаляваме. Причината е, че и те често се оказват виновник за образуването на газове.

5. Лук

Да, лук се използва както за приготвянето на супички и салати, така и е чудесна добавка към основните ни ястия. Но ако сте с по-чувствителен стомах и се готвите за важна делова среща, със сигурност не е добра идея за обяд да хапнете лучена супа или яхния. За събеседниците ви ще е неприятен не само дъхът ви, но и всичко друго, което като "аромат" ще се усеща от тялото ви. Особено газовете.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати