Защо трябва да пиете цикория като заместител на кафето

Защо трябва да пиете цикория като заместител на кафето
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

Цикория е билка без кофеин, която е популярен заместител на кафето.

Ако искате да се насладите на подобна на кафе напитка, без да се сблъсквате с кофеин, цикорията е една от най-добрите ви възможности. Вкусът е много подобен на обикновеното кафе и тъй като цикорията естествено не съдържа кофеин, той се харесва на любителите на по-здравословен начин на живот.

Растението цикория

Растението цикория (Cichorium intybus) е многогодишно растение с пурпурно-сини цветя, които се отварят и затварят в точно едно и също време всеки ден. Тя е разпространена в Северна Америка и Европа.

Цикорията често е неправилно идентифицирана, неправилно написана или известна с други имена.

Въпреки че листата и цветята на растението се използват като храна, коренът на цикория се използва за приготвяне на напитката „цикория“.

Цветята и листата могат да се използват в салати и ароматизирани оцети. Те се използват и в лечебни тоници в някои части на света.

Цикория

Всяко растение от цикория има един дълъг и плътен корен. Коренът на цикория се пече, преди да се вари, но може да се вари и да се яде като зеленчук.

Историята на пиенето на напитка от цикория

Цикория е едно от най-старите регистрирани видове растения. Тя е родом от Северна Африка, Западна Азия и Европа, а отглеждането ѝ се смята, че е възникнало в Египет в древни времена. По-късно цикория е била отглеждана от средновековни монаси в Европа и в същото време е била често добавяна към кафето от холандците. Тя е донесена в Северна Америка през 1700 г. и е популярен заместител на кафе или съставка на кафе във Франция от около 1800 година.

В историята много заместители са били използвани, когато кафето не е било налично - включително печени жълъди, ямс и различни зърна - все пак цикорията е предпочитаният заместител на кафето. В някои социални групи дори се използва, когато кафето е достъпно и евтино.

Приготвяне на кафе от цикория

За да се превърне корен от цикория в ядливо (или технически за пиене) вещество, коренът се издърпва от земята, измива се, изсушава се, пече се, нарязва се на ситно и след това се вари. Процесът придава на цикорията печен аромат, приблизително сходен с този на кафето, и това е неговата основна привлекателност като напитка. Цикорията е по-разтворима във вода от кафето, което означава, че трябва да използвате много по-малко от нея, когато го варите с или вместо кафе.

Тъй като цикорията обикновено е много по-евтина от кафето, този заместител е чудесен, ако сте с малък бюджет.

Рецепти за напитки от цикория

Напитки от цикория

Има много начини да се насладите на цикория в напитките си. За да приготвите основно кафе от цикория, използвайте около 2/3 смляно кафе и 1/3 цикория. Варете, както обикновено бихте направили в машина, френска преса или какъвто е любимият ви метод.

Насладете се на цикория самостоятелно, като я приготвяте както всяко друго кафе, но започнете с поне половината от обичайното количество. Добавете подправки като канела, карамфил, индийско орехче или звезден анасон за повече вкус.

Можете също да използвате цикория, за да добавите аромат на кафе към различни храни.

Цикорията и вашето здраве

Обикновено цикорията се смята за здравословна. Тя е естествено без кофеин и ако имате проблеми със зависимостта от кофеин или с предозиране с кофеин, пиенето на цикория може да бъде добър начин да намалите приема му или да го елиминирате в диетата си.

За цикорията също така съобщава, че убива чревните паразити (или действа като вермифуга), прочиства кръвта и подобрява здравето на черния дроб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати