Как да преборите неистовия глад за сладко?

неистов глад за сладко

Сладките храни са едни от най-пристрастяващите и най-изкушаващи изобщо. Те са онези прегрешения, на които дори най-запалените по здравословното хранене хора не могат да устоят.

Може би най-голямото предизвикателство по време на диета е да устоите на сладкишите. Истината е, че колкото по-забранени са десертите, толкова повече ни се ядат. Има хора, които отказват сладкото по шест пъти дневно и накрая се пречупват.

Захарта е изключително пристрастяваща, заради което трудно можете да спрете сладкото от раз. Освен това, сигурно сте забелязали, че в определени часове от денонощието или след определени храни, изпитвате вълчи глад за сладко.

Има хора, които, ако не хапнат нещо „забранено“, просто не са в настроение – сърдят се, ядосани са и изобщо „мразят“ целия свят.

спиране на сладкото

За щастие, има някои трикове, които ще ви помогнат да намалите това чувство. С тях ще залъжете мозъка и тялото си, че сте яли вредни въглехидрати.

Наричат захарта „бялата смърт“. Причините за това са безброй. Захарта е един от най-вредните продукти, които може да вкарате в тялото си. Особено вредна е за хората с висока кръвна захар (в предибетно или диабетно състояние), за тези, които страдат от инсулинова резистентност, както и за онези, които имат проблеми с наднорменото тегло.

Всички продукти, които съдържат рафинирани захари, в това число подсладители или алтернативи на бялата захар, са вредни за човешкото здраве. Това обаче не е достатъчна причина любителите на десертите да се откажат от тях. Въпреки че много хора знаят за вредите от захарта, гладът за сладко не ги напуска и в крайна сметка те се поддават на изкушението.

Ето как да преборите неистовия глад за сладко:

Помислете дали сте гладни или наистина ви се хапва нещо сладко, преди да се нахвърлите върху шоколада, тортата или което и да е сладко нещо, което ви е под ръка.

Ако сте сигурни, че много ви се яде сладко, постарайте се да се преборите с порива – например, кажете си, че всичките ви усилия (в това число диета и усилени тренировки) ще отидат на вятъра само за една секунда наслада, или си повтаряйте, че е вредно.

Силата на ума е безгранична, затова е добра идея настойчиво да си повтаряте, че не ви се яде сладко.

Ако установите, че сте гладни, хапнете нещо здравословно, без рафинирана захар. Добър заместител на сладкото са плодовете и меда. Те са здравословни продукти и ще залъжете глада си за сладко.

Все пак, ако това не ви помогне, по-добре хапнете нещо вкусно и полезно. Това може да е междинна закуска или пък основно хранене. Старайте се да не включвате рафинирана захар или бързи въглехидрати.

горските плодове са добър заместител на сладкото

Тук е редно да се каже, че когато настъпи гладът за сладко и съответно се опитате да го потиснете, вероятно ще ви се прияде нещо вредно, като пържени картофи. Затова внимавайте. Примери за здравословна междинна закуска са, например, ябълки, фъстъчено масло, ядки, горски плодове, билков чай, гуакамоле с краставици, хумус със зеленчуци, яйце(а).

Друг начин да се преборите с порива за сладкиши, е да пиете вода. Тя ще запълни стомаха ви. Водата има магическата способност да блокира този „вълчи глад“ за сладкиши.

Ако нито една от горните идеи не помага, направете някакво физическо упражнение. Например, 10 клека, няколко коремни преси, изкачете се по стълбите, потичайте или нещо друго. Научно доказано е, че гладът се притъпява от физическата активност.

В началото ще ви бъде трудно да се преборите с глада за сладко, но след по-малко от седмица, няма да се усетите как по-горните съвети ще дадат отражение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати