Идеи за предястия и салати с патладжан

Идеи за предястия и салати с патладжан

Патладжанът е един от типичните за лятото зеленчуци. Той съдържа огромно количество полезни вещества, сред които фибри, калий, манган, триптофан, витамин К, магнезий и витамин С. Той е един от силните антиоксиданти в природата.

Този зеленчук е изключително полезен за мозъка и за кръвоносната система, като има доказани свойства за подобряване на състоянието на хипертонията. Много хора обаче се затрудняват да го включат в менюто си, защото не знаят как да го приготвят. Това е съвсем лесно, стига да имате идея за конкретни рецепти с патладжан.

На първо място трябва да знаете, че специфичният горчив вкус може да се премахне, ако нарежете и посолите патладжана, а след това го изцедите и изплакнете. При готвене може би ще ви е необходима повече мазнина, защото той има свойството да поглъща големи количества от нея. Той е част от националната кухня на много страни, затова днес ви предлагаме конкретни идеи за салати и предястия с патладжан, с които да изненадате гостите или семейството си.

Салата с патладжан и домати

Салата с патладжан
Снимка: Анабел

Както повечето, така и тази салата с патладжан е лесна за изпълнение. За 2 порции ви е необходим 1 патладжан и 2 домата. Нарежете патладжана на тънки ленти и след осоляването го изпечете на тиган или на барбекю. Нарежете доматите на едри кубчета, добавете патладжана, заедно с обилно количество магданоз и гарнирайте с натрошено мариновано сирене. По желание към рецептата можете да включите и печени чушки.

Салата с патладжан и сирене Халуми

Ако искате да се потопите в духа на Гърция това лято, тази рецепта за салата с патладжан е идеална за вас. Необходим ви е грилован патладжан, домати, краставици, червен лук, печени чушки, авокадо, сирене Халуми и обилно количество зехтин. Важно е при приготвянето на тази салата да се заемете със сиренето накрая, защото когато изстине, то губи част от вкусовите си качества. Сервирайте го индивидуално като гарнитура към зеленчуците.

Зелена салата с патладжан

Необходими са ви зеленолистни зеленчуци – зеле, марули, рукола. Добавете настъргани моркови, мариновани гъби, а накрая – изстинали гриловани тиквички и патладжан. Идеалният салатен дресинг е зехтин, балсамико и малко пресен копър за вкус.

Пълнен патладжан

Пълнен патладжан

Необходим ви е разрязан наполовина патладжан, на който трябва да издълбаете вътрешността. За пълнежа са ви нужни белени домати, сирене, зехтин, пресен босилек. Всичко това се реже на кубчета, разбърква се, овкусява се с малко черен пипер и допълнително количество зехтин. Патладжанът се пълни със сместа. По желание може да настържете малко кашкавал отгоре, а след това да изпечете пълнения патладжан на 180 градуса до готовност.

Предястие с патладжанени пици

Лесна за изпълнение рецепта за предястие с патладжан, при която ви е необходим суров, осолен и отцеден патладжан. Вариациите са безброй, но ви препоръчваме имитация на италианската пица Маргарита, но без въглехидратите от кориката.

В голяма тава намажете резен патладжан с доматен сос, отгоре настържете кашкавал или пармезан, а накрая гарнирайте с пресен босилек. Вместо кашкавал може да изберете моцарела, а между доматения сос да добавите колбас по ваш вкус. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване на кашкавала.

Предястие с патладжан тип Капрезе

Предястие с патладжан

Необходим ви е суров патладжан, нарязан на шайби, домати на шайби, сос песто, моцарела. Ястието прилича на класическата салата Капрезе, откъде идва и името му, и се приготвя по следния начин: резен патладжан, резен домат, песто, моцарела. Обикновено една порция се състои от три такива реда, а целта е да се получи кула, която завършва на моцарела, за да може при печенето сиренето да се разтопи и да направи предястието ви сочно. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до зачервяване на моцарелата.

Патладжан с кайма

Изберете по-малки патладжани, на които да изрежете дръжката, а след това ги издълбайте. Пригответе смес от кайма, настърган морков, лук и чушка, червен пипер, чесън, риган и обилно количество зехтин. Тази смес предварително се запържва в тиган, а след това пълните предварително приготвените патладжани с нея. Пече се до готовност при предварително загрята фурна – обикновено нужното време е около 20 минути. Получава се изключително вкусно предястие с патладжан.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати