Къде се съдържат бавни въглехидрати

Къде се съдържат бавни въглехидрати

Дневното ни меню обикновено включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти и сред тях има много богати на бързо усвоявани и бързоразграждащи се въглехидрати.

Хляб, картофи, бял ориз са храни, които консумираме ежедневно, без да се замисляме, че те съдържат захари с кратък засищащ ефект, които покачват бързо нивата на кръвна захар.

Заедно с тях съществуват и много други продукти, които са на другия полюс, те са с бавноразграждащи се захари. След консумацията им не се получават резки скокове в нивата на захарта и казваме, че те са с нисък гликемичен индекс. Диетологията ги препоръчва като алтернатива при хора с храносмилателни проблеми, диабетици и страдащи от наднормено тегло.

Набавянето на бавни въглехидрати е необходимост за страдащи от нарушения в храносмилателната система, както и от болните с диабет, но е препоръчително и за всички, които залагат на здравословното хранене като превенция срещу различни заболявания.

Набавянето на бавни въглехидрати чрез храната не е трудно, има ги в редица плодове, зеленчуци, пълнозърнести, както и в млечните продукти.

Сред плодовете с нисък гликемичен индекс може да се отличи черешата. Синята слива, особено в сушен вид, също е отличен източник на бавни захари. Гроздето, кивито и прасковата са много надежден източник на фибри, които подпомагат работата на храносмилателния тракт и създават чувството за ситост, което е нужно, за да се намали приемът на калории.

Къде се съдържат бавни въглехидрати

От зеленчуците бавни въглехидрати могат да се получат от граха, морковите, патладжаните, броколите, червените чушки, лука, марулята, червените картофи.

Зърнените храни също предлагат възможности за хранене с продукти с нисък гликемичен индекс. Кафявият ориз, овесът и ръжта са малко позабравени храни, които успешно могат да заменят белите зърнени храни.

Млечни храни с бавни въглехидрати е реална възможност, но те съдържат наситени мазнини и това неутрализира полезния им ефект. Като добра възможност се предлагат обезмаслените млека и млечни продукти без добавени изкуствено захари или подсладители. За ориентираните към растителна храна вариант са продукти като соево мляко.

Храната с бавни въглехидрати се приготвя бързо, вкусна е, засища добре, но неин недостатък е еднообразието, а широките граници в порциите могат да провокират неправилно хранене при неопитните в спазването на диети.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати