Чай от майорана - за какво е полезен и защо да го пием?

Чай от майорана

Майораната е изключително полезна билка. Тя е тревисто растение, което може да бъде с червени или бели цветове и имат много силен аромат. Прилича на ригана. Тази билка се отглежда предимно в Средиземноморието и Северна Африка. Майораната може да се използва както като билка, така и като подправка.

Тя има много интересен вкус и е от семейството на ментата. Вкусът ѝ е сладък, има също лек цитрусов вкус, както и е леко пикантна. Майораната е не само подправка, която ние българите много използваме, но също така е и много полезна.

Ето кои са някои от ползите на майорана, които трябва да имате предвид. Съществуват още доказани ползи на тази билка, но това са най-важните.

- подпомага храносмилането, предизвиква и стимулира апетита;

- помага при лечението на стомашни язви;

- помага за нормалната сърдечно-съдова дейност;

- помага за борбата със стреса, като го намалява.

В майораната се съдържа голямо количество витамини С и К. Ако добавяте майорана в храната си или я приемате под формата на хранителна добавка или чай, това ще ви помогне, ако имате проблеми с храносмилането.

Когато ви боли глава, също може да помогне, ако се приема под формата на чай от майорана.

Чай от майорана - за какво е полезен и защо да го пием?

Майораната има удивителната способност да спира уголемяването и развитието на туморите. Провеждат се изследвания, за да се види дали майораната може да помогне в борбата с рака. Правени са опити върху мишки в Обединените арабски емирства, които показват дали майораната може да се бори с рака на гърдата. Използваното количество не е много, но е доказано, че тя спира деленето на раковите клетки.

При майораната не са открити странични ефекти, за това може да я добавяте към всяко ястие, да я приемате като чай или отвара от майорана.

За да дозирате чая от майорана правилно, пийте по половин чаша сутрин, което един вид профилактика. А ако имате здравословни проблеми, които майораната може да излекува, то тази отвара се пие по няколко пъти на ден.

В древна Гърция са вярвали, че ако на някой гроб поникне майорана, то човекът, положен в него, се радва на вечен мир и щастие в отвъдното. Една чаша чай от майораната може да помогне при гастроинтестинални проблеми, подуване.

А сега пробвайте тази здравословна супа с майорана и вижте още за какво се ползва майорана.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати