Как начинът на хранене влияе върху здравето на сърцето?

Здравословно Хранене

Храните, които ежедневно избирате да консумирате, оказват влияние върху състоянието на сърцето. Правилният подбор на продукти води до дълъг и пълноценен живот и обратното, ако не внимавате какво похапвате можете да повишите риска от сърдечен удар и други болести.

Мазнини

В менюто ви задължително трябва да присъстват мазнини. Все пак не всички мазнини са полезни за вас. Тялото ви се нуждае от липиди, за да функционира, особено на клетъчно ниво. За съжаление обаче често консумираме храни с високо съдържание на лош холестерол, който е смъртоносен за сърцето.

Месо

От неговите наслагвания се налага сърцето да работи на високи обороти, изпомпвайки повече кръв, за да отпуши замърсените кръвоносни съдове. Това предизвиква множество здравословни проблеми. Наситените мазнини трябва да представляват не повече от 7 % от ежедневния ви прием на калории. Холестеролът не трябва да надвишава нива от 300 милиграма, а трансмазнините е препоръчително да съставляват най-много 1 % от приема на калории.

Плодове и зеленчуци

Микс от Плодове

Количеството на плодове и зеленчуци, които избираме да хапваме всеки ден, също оказват влияние върху състоянието на сърцето. Витамините и минералите, съдържащи се в тях, са от жизнено важно значение за правилното функциониране на сърцето. Консумирането на продукти, богати на фибри, намалява нивото на холестерол в организма.

Протеини

Яденето на огромни порции с месо, богато на мазнини, допринася за повишаването на холестерол в кръвта. Пилешкото месо и рибата са подходящи примери за протеинови храни, които не вредят на сърцето. Омега-3 са „добри” за сърцето мазнини.

Въглехидрати

Те са важна част от всяка диета. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, които също подобряват нивата на холестерол. Освен това те засищат за дълго организма. Това повишава шансовете да постигнете желаното от вас здравословно тегло.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати