Съвети за пържене на пресни гъби

Пържени гъби
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

На пръв поглед пърженето на гъби е лесна работа – почистват се, нарязват се и се пържат. Но за да бъдат наистина вкусни, трябва да се знаят някои кулинарни тънкости.

На първо място е чистотата на гъбите – те трябва добре да се измият и да се почистят. Най-лесно става почистването им в купа с вода, в която сте добавили малко сол.

Достатъчно е да потъркате повърхността на всяка гъбка и мръсотията ще падне сама. След това трябва само да сложите гъбите в гевгир и да ги оставите за няколко минути под течаща вода.

След това сварете гъбите. Ако сте ги брали сами, сложете във водата една глава лук – ако тя посинее, има шанс сред гъбите да има отровни и трябва да ги изхвърлите всичките.

Гъбите се варят не повече от две минути. След това се отцеждат от водата, всяка гъбка се нарязва на парченца и се опържва в предварително загрято олио.

Малките гъбки се пържат, без да се нарязват. Ако пържите гъбите с лук, първо запържете лука, а след това добавете гъбите и пържете до образуване на златиста коричка. След това покрийте с капак и оставете на бавен огън още пет минути.

Ястие от гъби

Добре изпържените гъби запазват формата си и са меки. Те могат да бъдат поднесени не само топли, но и студени. Най-често се поднасят със сметанов сос с чесън или с доматен сос с джинджифил.

Гъбите се запържват със зеленчуци – лук, моркови, картофи, тиквички, карфиол, добавят се в омлети и в пайове, използват се за приготвяне на сандвичи.

Прекалено силните подправки могат да унищожат вкуса на гъбите, затова трябва да ги добавяте в много малки дози, а най-добре изобщо да не слагате подправки.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петър Крондев
Петър Крондев
15.08.2011 12:31
Най - важното правило е : Приготвяйте гъби, които познавате.
2
0