Как безопасно да консумираме яйца в жегите?

Яйца на Очи

Яйцата са вкусна и полезна част от ежедневното ни меню. Те са жизнено важен източник на протеини, витамини А и D.

Важно е да се спазват някои основни правила, така че да се предпазим до колкото е възможно от неблагоприятни влияния, вследствие консумацията на яйца. Опасността става по-голяма в летните месеци, когато продуктите по-бързо се развалят.

Едно от най-важните неща е да избягвате яденето на сурови или рохки яйца. Бактерията, наречена Салмонела ентеритидис, може да се съдържа в жълтъците, а в по-редки случаи и в белтъците. Въпреки, че тя се открива в много малък процент от яйцата (1 на 20 000), би било по-разумно да избягвате сурови или недоизпържени (или несварени) яйца. В летния сезон е добре да избягвате и застройките с яйце.

Ако все пак за изпълняването на определени рецепти е необходимо яйцата да не преминават през сериозна термична обработка, то тогава си купувайте пастьоризирани сурови яйца. Тяхната консумация не крие риск, тъй като те са предварително загрени за бързо до температури, които унищожават Салмонелата.

Абсолютно задължително е да съхранявате яйцата на студено място. Стайната температура предполага развитието на бактерии, особено в летния сезон. Ако имате тази възможност – уверявайте се, че закупените яйца са съхранявани в подходящи условия. Не се доверявайте на търговци, които не държат продукта на хладилните рафтове.

Варено Яйце

Прибирайки се вкъщи, яйцата веднага трябва да бъдат поставени в хладилник, и то в най-студената му част. Много хора поставят яйцата на хладилната врата, тъй като там има специални форми за тях. Това не е най-доброто решение, ако искате да се предпазите от негативните ефекти от консумацията им.

По-разумно е да ги оставите в картонената им опаковка и да ги сложите там, където смятате, че е най-студено в хладилника.

Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици. Ако използвате само белтък или само жълтък и съхраните останалата част от яйцето имайте в предвид, че то трябва да се консумира в рамките най-много на 4 дни.

Дори и твърдо сварените яйца не е добре да престояват за много в хладилника. Максималното им съхранение там не бива да надвишава седмица.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дидо
Дидо
15.05.2012 22:18
Супер полезна информация !
0
0