Най-вкусният бульон

Най-вкусният бульон

Пилешкият бульон се получава най-вкусен, когато се приготвя не от пиле, а от кокошка. Ако предпочитате бутчетата от магазина, ще получите воднист бульон.

Прекрасен бульон се получава от фенера и крачетата на кокошката, можете да добавите и вътрешностите, но без черния дроб, защото бульонът ще бъде горчив.

Ако искате да получите пилешки бульон с наситен вкус, не добавяйте зеленчуци. В китайската кухня например се използва троен бульон, той се прави, като след сваряването на първия бульон прецедената течност се използва вместо вода за сваряването на нова порция месо, а вторият бульон е основа на третия.

За източен вкус добавете при варенето на месото малко джинджифил, чесън и лимонова трева. За да е златист бульонът ви, добавете измита глава лук заедно с люспите.

Пилешкият бульон, както и всички бульони се вари при минимално кипене в продължение на от два до четири часа.

Бульонът от телешко или говеждо има две вариации, характерни за френската кухня – бял и кафяв. Белият бульон се прави от кости и месо със зеленчуци, кафявият – от месо и кости, които се запичат на фурна до зачервяване.

Най-вкусният бульон

Тази процедура дарява бульона с тъмен карамелов цвят и наситен вкус. Кафявият бульон се прави и само от кости с минимално количество месо и без зеленчуци.

Той се соли съвсем малко, сварява се до силна концентрация и се използва за основа на много сосове. Класическата рецепта за варене на кафяв бульон изисква осем часа варене.

Можете да съчетаете телешко и кокошка и ще получите бульон с много интересен и наситен вкус. Задължително е при варенето да махате пяната, ако искате прозрачен бульон.

Ако искате бульонът да е абсолютно прозрачен, така нареченият консоме, в края на варенето трябва да добавите смес от кайма, нарязани на ситно лук, целина, моркови и домати, разбити с три белтъка.

Когато тази маса изплува отгоре, бульонът е готов, трябва само внимателно да го прецедите, без да разбърквате месно-зеленчуковата смес. Бульонът се прецежда през няколко слоя марля, като предварително отстраните сместа.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати