Основни правила за бланширане на зеленчуци

Тенджера

Всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени, са подходящи за дълбоко замразяване в камера или фризер. В текста ще откриете важна информация за процесите на бланширане на зеленчуците, преди да се замразят.

Подготовката изисква почистване, измиване и нарязване на зеленчуците. Бланширането е много важно, тъй като чрез него се запазва максимално дълго цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са ви необходими дълбока тенджера (вместимост 7-8 литра) с вряща вода и дълбока цедка или метална кошничка. Предварително приготвените и нарязани зеленчуци (не повече от половин килограм на веднъж) се слагат в кошничката и се потапят във врящата вода.

Зеленчуци

Водата трябва да кипне повторно в рамките на една минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Различните зеленчуци изискват различно време за бланширане. За повечето продукти са необходими между 3 и 5 минути.

Изключение прави зелето (1-2 минути), пиперките (2-3 минути), спанака (2 минути). След изваждане от врялата вода, зеленчуците се потапят в студена вода и отцеждат добре.

За опаковането им се използват торбички от политилен. Най-добре е продуктите да се оформят в плоски правоъгълни пакети. Това ще ви спести място. Има определени зеленчуци, които изискват да бъдат поставени в пластмасови съдове, сред тях са спанака и ситно нарязания праз. Порциите не бива да надвишават 1 кг.

Начинът, по който размразявате продуктите, също е от особено значение за запазването на вкусовите им качества. Зеленчуците могат да се размразят или чрез изсипването им в кипяща вода, или чрез задушаване в мазнина.

Важно е да се знае, че времето за готвене на замразените зеленчуци е 1/3 по-малко, от колкото на свежите. Зелето и спанака е препоръчително да се размразят частично преди готвене. Веднъж размразени, продуктите не бива да се замразяват повторно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
така си приготвяме лапад , бланшираме и замразяваме на порции , готови за готвене
0
0