Да си направим тесто за хляб

Тесто за Хляб

Всеки, който е опитал от домашно приготвената питка, знае за какъв вкус става въпрос. Разбира се, в нашето натоварено ежедневие едва ли можем да си позволим лукса да месим тесто всеки ден.

Но ако ви предстои специален повод и искате да зарадвате вашите близки с вкусна домашна пита, тук ще намерите полезни съвети за неговото приготвяне.

Съществуват най-различни рецепти за домашен хляб, в някои от които, освен основните компоненти, които са брашно, вода, мая и сол, се използват и различни видове мазнина, мляко и други допълнителни съставки. Това също не е лоша идея, но ако искате да приготвите домашен хляб в неговия най-опростен и традиционен вид, ето как да го направите:

Както вече споменахме, необходими ви са само брашно, вода, мая и сол. Обикновено за една средно голяма домашно приготвена пита хляб е необходимо малко повече от 1 кг. брашно.

Относно маята, можете да използвате както кубчета, така и суха мая, но лично аз ви препоръчвам тази, на кубчета. Гледайте да е прясна, това е много важно. Когато отворите пакетчето, цветът трябва да е пясъчен, а на пипане маята трябва да е мека.

Можете да използвате различно количество мая, според това колко бързо искате да „втаса“ тестото. Ако обаче попрекалите с маята има опасност след изпичането хлябът да стане ронлив.

Най-добре за да приготвите една питка, използвайте половин кубче - около 10 г мая. Разтворете я предварително в 500 мл топла, но не гореща вода. Разбъркайте добре.

Хляб

След това изберете съда, в който ще замесите тестото. Може да е тава или друг подходящ съд. Изсипете половината от брашното, добавете половин чаена лъжичка сол и започвайте бавно да прибавяте водата с разтворената в нея мая, като едновременно с това замесвате тестото.

Продължете, докато тестото стане плътно, но в никакъв случай твърдо. Не бива да полепва по ръцете ви, но на пипане трябва да остане меко. Оставете го да втаса на топло място.

След като двойно увеличи обема си, отново го замесете със съвсем малко брашно, оформете питката и печете на загрята фурна /180-200 градуса/, докато коричката не стане кафява. Не увивайте питката, просто я оставете да изстине на стайна температура.

Рейтинг

5 6
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ММ
ММ
16.05.2013 12:56
Ужасно много е водата, а маята е малко за това количество брашно. Моите пропорции, с които вече няколко години меся хляб почти всека седмица: ок.500 гр. брашно / 350 мл вода / 1/2 кубче мая / 1 ч.л. сол и малко мазнина /ок. 1 с.л./. И друг вариант: 700-750 гр. брашно, 400-450 мл вода, 1/2 кубче мая, ок. 1,5 с.л. сол, малко мазнина. С този литър и половина вода наистина ще отидат поне 2 кг. брашно /но в такъв случай трябва да се сложи поне 1 цяло кубче мая, което не е 10 гр/.
5
1
поли
поли
05.02.2013 12:01
Наистина водата е много.Според мен зависи от формата в която ще го печете .Моята тавичка е с р-ри 30/12 см и слагам 200мл вода и брашно колкото поеме.Маята е 15 г.
2
0
Любомир Михайлов
Определено има грешка в пропорциите. Пробвах рецептата с 1 литър вода с 10гр. мая и о ужас... 2 кг брашно. Толкова беше необходимо за да се получи тесто. Някой е бая сбъркал грамажите. Иначе стана вкусен хляб. То такава е идеята, но ако не си купил два кг брашно ... оставаш с една каша и без хляб!
3
0
Цвети
Цвети
01.02.2013 10:21
* водата е хладка, а не гладка :)
2
0
Цвети
Цвети
01.02.2013 10:18
Извинете, не съм голям специалист,но правя една страхотна пита "Слънце", по рецепта на майка ми, която е абсолютен корифей в областта. В тази пита се слага цяло кубче мая, което се разтваря в две чаши гладка вода.....вие слагате литър и половина на 10 гр. ???
2
1
Димитър
Димитър
24.12.2013 19:49
маята е жива и като такава тя се размножава в геометрична прогресия. Така , че по- малкото мая води до забавяне на процеса втасване, нищо друго! Това не са химически пропорции в молове. Вода към брашно - 1:1,6, но и това зависи от много неща.
1
1