Диуретични храни

Диуретични храни

Задържането на вода може да доведе до подуване на корема и неприятно усещане за напълненост. Ако имате лека форма на задържане на вода, например след консумацията на храни с високо съдържание на сол, яденето на някои плодове и зеленчуци, известни като натурални диуретици, ще ви помогне.

Диуретиците са вещества, които стимулират диурезата в бъбреците, т.е. загубата на течности чрез урината. Това обикновено са вещества, съдържащи магнезий и калий. При по-тежки форми на задържане на течности се консултирайте с вашия лекар, който да назначи съответните медикаменти.

Много зеленчуци се считат за диуретици поради високото им водно съдържание. Може би ви изглежда странно да лекувате задържането на вода с вода.

Чрез добавянето на вода се увеличава обемът на течностите в организма, което сигнализира на бъбреците за освобождаването им. Примери за диуретични зеленчуци са магданоз, артишок, целина, лук и др.

Краставиците имат чудесен диуретичен ефект, защото се състоят почти само от вода. Аспержите съдържат алкалоида аспарагин, който стимулира изхвърлянето на отпадъчните вещества чрез бъбреците. Брюкселското зеле освен с диуретичния си ефект е полезно и за панкреаса.

Диня и пъпеш

Зелето, доматите и морковите съдържат голямо количество витамин C, имащ важна роля за обмяната на веществата. Поддържайте нивата на калий в организма чрез добавяне на ябълков оцет към салатата ви. Освен диуретичните им свойства, зеленчуците ще доставят на тялото ви и много други есенциални микроелементи.

Диетите, съдържащи плодове, имащи диуретичен ефект, включват консумирането на диня, пъпеш, ягоди, смокини, киви, ананас, папая, грозде и др. Допълнителен ефект от приема на тези плодове е наличието в тях на много жизненоважни минерали и витамини - C, B1, B2, калий, които имат основна роля в метаболизма и поддържането на гладка и хубава кожа.

Освен консумацията на плодове и зеленчуци, можете да стимулирате диурезата, като спазвате някои правила. Ограничете приема на храни, съдържащи натрий като например готварската сол. Пийте минимум литър и половина вода на ден.

Повдигайте краката си по-високо за няколко минути на ден - това ще помогне при задържане на вода в долните крайници. Спортувайте редовно - спортът подобрява обмяната на цялостно ниво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати