Подправките са пресни, сушени или обработени по друг начин определени части на растения, които се отличават с особен вкус и аромат и се използват в храната. Всяка една подправка е по-подходяща за определено ястие, отколкото друга.
Анасон
Анасонът се използва при приготвяне на телешко месо, варена риба, печени картофи, варени моркови, млечни салати, зелеви салати, плодови салати, хляб, кекс, сладкиши и напитки.
Босилек
Подходяща подправка за свинско месо, маринати, печено или задушено пиле, плакия от риба, доматена супа, зеленчукови супи, задушени зеленчуци, пълнени зеленчуци, доматени ястия, салатни сосове, сметана, зеленчукови салати и зеленчукови пайове.
Карамфил
Карамфилът освен в греяно вино се използва и за печени зеленчуци, оцетни маринати, плодови салати, десерти с банани и ябълки, меденки.
Джинджифил
Джинджифилът е особено подходящ за печено свинско месо, кюфтета, печено прасенце, китайски ястия и супи, плодови салати, десерти с круши, ябълки и банани, кексове и суфлета.
Къри
Кърито си подхожда чудесно с ястия със свинско и телешко месо, китайски рулца, бял сос, ястия с пилешко, паеля, риба, ризото, салатни сосове, зеленчукови салати, салата с пилешко и пай с месо.
Дафинов лист
Дафиновият лист се използва при приготвяне на печено месо, бульон, език, варена кокошка или пиле, варена риба, месни и рибени супи, при маринати и консервиране, задушени зеленчукови ястия, постно зеле.
Майорана
Майораната чудесно овкусява свинското и овчето месо, особено е подходяща и за дивеч, домашно приготвен пастет от черен дроб или месо, печено пиле, грахова супа, лучена супа или гъбена супа.
Използва се и при приготвянето на ястия от зеле или цвекло, доматени ястия, зеленчукови салати и зеленчукови пайове.
Коментари