Тънкости при готвенето на зеле
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвенето на зеле

Тънкости при готвенето на зеле

Тънкости при готвенето на зеле

Зелето е зеленчук, който притежава отлични вкусови качества и силна лечебна способност. Изключително е богато на аминокиселини, минерални соли, витамини. Витамините в зелето се запазват най-добре, ако то се обработва на пара в съд, който е затворен.

Не бива да се смята, че зелето е твърдо смилаем зеленчук. Здравият организъм смила сурово зеле за 3-4 часа, а киселото зеле само за 2 часа.

Когато започнете да приготвяте зелето първото нещо, което трябва да направите е да отстраните външните листа. Изрежете кочана и нарежете зелето на четвъртини.

Не изхвърляйте кочана, тъй като в него има много витамин С. Добавете го в салата, като го нарежете на тънки сламки или пък го нарежете на кубчета и го сложете в супа.

Нарязвайте зелето на не много ситни парченца. Намачкайте го, осолете го и чак тогава го сложете в тенджерата. Внимавайте много с количеството сол, което слагате, защото зелето лесно се пресолява.

Тънкости при готвенето на зеле

Това се дължи на лъжливия обем, което то има в началото на готвенето. Затова в началото сложете по-малко сол, а в процеса на готвенето, овкусете допълнително, ако се налага.

При готвенето на зеле обикновено се отделя много вода и фактически няма как да я изпарите, ако искате. Затова най-добре ще се преборите с излишната вода като запечете зелето във фурната. Това е и причината да не се слага вода в зеле, а само олио.

Ако миризмата на зелето е твърде силна, поставете хавлиена кърпа, напоена с оцет под капака на тенджерата. Така от друга страна ще избегнете и конденза, който се получава.

В зависимост от това какви е рецептата, която ще приготвяте можете да нарежете зелето на листа, ивички, сламки или кубчета.

Можете да използвате зеле за гарнитура, за вкусна салата с моркови, постно зеле на фурна или зеле с месо – пилешко или свинско. Пресният зелев сок има слабително действие върху организма.

Освен фактът, че зелето е много полезно, то се комбинира с почти всички видове храна, а също така е много диетично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
галя
галя
22.08.2013 16:41
ама логика да не мирише на зеле ами да мирише на оцет
3
1
kim
kim
20.08.2013 12:26
Нищо ново не научих от тази статия. Къде са тия тънкости? Много думи, които нищо на ни казват? И това е поредната ви такава статия, която чета тук. Май ще се откажа от този"готвач". Това може всеки да го пише. Нищо не ни казвате.
12
0