Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на перфектното тесто за пица

Тайната на перфектното тесто за пица

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Месене на тесто

Тестото за пица се получава перфектно, когато се прави с мая. Тогава тестото бухва и пицата става пухкава, а месо, зеленчуци и другите продукти сякаш потъват в облак от тесто.

Необходими са 4 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица захар, 4 супени лъжици олио или разтопено масло, 1 яйце, 20 грама мая, половин чаена лъжичка сол, 1 чаена чаша прясно мляко или вода.

В тенджера се излива топла вода или мляко и се разтваря маята. Добавя се сол, захар, яйцето, пресятото брашно и се разбърква три-четири минути, докато не се получи еднородно тесто. При нужда се добавя мляко или вода.

Накрая се добавя леко затопленото масло или олио, разбърква се, затваря се с капак и се оставя на топло. След два часа тестото леко се притиска, за да спадне малко. След още един час тестото се изважда, поръсва се с брашно и се разточва на кръгове за пици.

Ако температурата на помещението, в което втасва тестото, е под десет или над тридесет и пет градуса, тестото няма да се надигне. Ако има прекалено много сол или захар, втасването ще се забави или ще спре. Тогава се замесва нова порция тесто и се смесва с това, в което има много захар или сол.

При прекалено много вода тестото не може да се разточи. Ако има много малко вода, тестото ще е жилаво. Ако вместо вода използвате прясно мляко или течна сметана, тестото при изпичане ще изглежда много красиво и ще е по-вкусно.

Пица пеперони

При повече мазнина в тестото пицата ще остане по-дълго време мека след изпичането си. Ако добавите едно яйце в тестото за пица, тя ще се получи по-вкусна и пухкава. Ако вместо яйца използвате само жълтъци, тестото ще е по-меко и с красив жълт цвят.

Ако използвате зехтин за приготвянето на тестото за пица, тя ще е още по-вкусна. Не използвайте замразени продукти за приготвянето на пица, тъй като така ще развалите вкуса й.

Пицата се пече в предварително нагрята на максимални градуси фурна и се завърта няколко пъти, за да не прегори от едната страна, а от другата да остане недопечена. Ако започва да прегаря отгоре, а долната й част е недопечена, се покрива с фолио.

Вижте също какво брашно се използва за пица и колко брашно трябва за една пица. От рецептите опитайте непременно рецептите ни за пица Пеперони или класическата пица Маргарита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
511
412
35
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Тестото е съвсем просто. Брашно, вода, мая, сол, и зехтин. Никакво олио, яйца, мляко и др.
13.06.2021 21:23
1
penkova
penkova
Може би трябва да предупредите , че от тесто с това количество брашно, ще излезнат 2 огромни пици :)
09.11.2016 09:49
2
1
deninceto
deninceto
ако тестото не е хубаво и пицата не се получава
09.03.2016 00:41
2
Пицабой
Пицабой
И зехтин колега,и зехтин ! И последователност в слагането на съставките.
29.11.2015 15:21
2
3
Zhivka
Zhivka
Kakvo e testo za pizi s yaiza i mlyako?Tainata ne e v tova testo.
24.03.2015 08:35
3
3
2
Покажи всички подкоментари