Както при всякакви други хранителни чудеса, така и при майонезата е ясно, че домашна е най-вкусна. Но за да успеем да я направим плътна, без усещането на отделните съставки и вкусна е нужен майсторлък, който не се отдава на всяка домакиня. Успокоителното е, че ако не се получи, винаги можем да си купим от магазина.
Но не се отказвайте лесно – всичко се получава с опити. Най-важният съвет за направата на вкусна домашна майонеза е да я разбиете добре, но в днешно време вече спокойно можете да използвате блендер или пасатор – те ще ви отменят достойно.
Миксерът не е добра идея, защото пасаторите и блендерите имат ножове, които ще възпрепятстват пресичането на майонезата. Другото, което трябва да вземете под внимание е да не използвате яйца, които да са абсолютно пресни и непосредствено сте извадили от хладилника – оставете ги на стайна температура да се отпуснат.
Млечна майонеза
Необходими продукти: 1 ч.ч прясно мляко, 2 ч.ч. олио, щипка сол, ¼ ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне: Разбивате всички продукти заедно. Получената майонеза става много вкусна, доста по-лека от другата, която съдържа яйца. Имайте предвид, че може да стене доста течна като консистенция.
Майонеза с яйца
Необходими продукти: 3 яйца, олио, 1 ч.л лимонтозу, 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Слагате продуктите в компотен буркан, като мазнината трябва да бъде до горната свивка на буркана. Започвате да разбивате с пасатор като е много важно, за да се получи добра майонезата, да разбивате постепенно отдолу нагоре. След като продуктите се уеднаквят майонезата е готова. По желание може да си добавите горчица, чесън на прах, някакви ядки.
Ако не разполагате с пасатор или блендер, можете да я разбиете и ръчно, но е добре да бъркате само в едната посока – иначе има опасност майонезата да не се получи, защото се е пресякла.
Майонеза с босилек
Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч олио, ½ ч.л лимонов сок, босилек, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Първо разбивате яйцето заедно с лимоновия сок и солта, постепенно добавяте олиото на тънка струйка. Накрая слагате подправките и обърквате докато се разнесат. Можете да добавите и други подправки, например счукан чесън и малко къри.