gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Пресейте брашното за бъдняка 3 пъти

Пресейте брашното за бъдняка 3 пъти

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Содена питка
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

На Бъдни вечер традицията повелява да се сложи на масата питка, която да е постна, както са постни и всички ястия на трапезата за този християнски празник.

В различните райони на България питката за Бъдни вечер се нарича по различен начин. На някои места тя е известна като бъдник. Но не трябва да се бърка с голямата цепеница, която трябва да бъде изгорена на Бъдни вечер в камината – тя също се нарича бъдник.

В някои райони на страната питката за Бъдни вечер е известна като бъдна погача, а също така богова пита или бъдняк. Тези наименования са характерни за източните райони на България, а в западните питката за Бъдни вечер е известна и като вечерник, цветец и боговица.

Питката за Бъдни вечер се прави след като домакинята си измие три пъти ръцете. След като се замеси тестото, в него се слага паричка, която символизира богатството, и парченце от дряново клонче – то символизира здраве. В питката се слага и копче, което символизира късмет.

Питката за Бъдни вечер се замесва рано сутринта. Тя се прави от 1 килограм брашно, половин супена лъжица захар, сол на върха на ножа, 4 супени лъжици олио, кубче мая. Не се използват яйца или мляко, за да не се наруши традицията за постни ястия на трапезата.

Бъдняк

Брашното за питката на Бъдни вечер трябва да се пресее три пъти. По този начин не само че питката става по-пухкава, защото навлизат частици въздух в брашното, но също така и защото това е част от традицията за приготвянето на питката за празника. Навремето се пеели обредни песни, докато се пресявало брашното за бъдника.

От незапомнени времена на трапезата тази вечер трябва да се разчупи содена питка, която може да украсите с кръст, житни класове, направени саморъчно с малка част от тестото. Ако ли не ви допада идеята за содена питка, може да си приготвите и погача а мая.

За да се приготви питката, маята се смесва със солта и захарта и малко топла вода. Добавя се 1 лъжица брашно и всичко се разбърква и се оставя да шупне за около десет минути. От брашното се прави кладенче и в средата се слага маята. Добавя се вода – около 300 милилитра, докато не се получи меко тесто, което не трябва да залепва за ръцете при месене.

Тестото за бъдняка се оставя да втаса за час и половина. След това се оформя пита, която се слага в тава. Отгоре от лентички тесто се оформя украсата – класове пшеница или кръст. Оставя се още половин час да втаса и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

На Бъдни вечер питката се разчупва от най-стария член на семейството. Първото парче се оставя за Богородица, а второто е за къщата. То се качва на високо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Име
Име
22.12.2013 11:00
Питката за Бъдни вечер е без мая.
1
0
Мария
Мария
23.12.2013 21:57
Ако може да ми отговорите защо питката да е без мая?
2
0