Стандарти за качество на зехтин екстра върджин

Ароматен зехтин

Зехтинът екстра върджин има обозначение на етикета си. На италианския е Extra Vergine, на френския - Extra Vierge, на испанския - Extra Virgin, а на английския - Extra Virgin. Този зехтин е направен от маслиново масло и е с най-високо качество. Получава са при механичното пресоване на маслини, в резултат на първото студено извличане при температура не по-висока от 27ºC.

Най-добрата от най-добрите реколта зехтин екстра върджин може да познаете с допълнително маркираното на етикета D.O.P - Denominacion de Origen Protegida. Представлява изключителен вид, произведен от маслини, отглеждани в определен географски район и регламентирано на място производство.

Маслиновото дърво пък се отглежда по най-високите стандарти, като същевременно е подложено на постоянна проверка на качеството. Denominacion de origen са определени зехтините Baena, Bajo Aragon, Gata-Hurdes, Les Garrigues, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Siurana, Aceites de Monterrubio.

Използването на маслиново масло е благоприятно и действа здравословно за сърцето, поради съдържанието на мононенаситени мазнини. Счита се, че ежедневната употреба на зехтин спомага за понижаване на кръвното налягане. Високото ниво на олеинова киселина в зехтина се абсорбира в тялото, като намира своя път към клетъчните мембрани и променя сигнализационния им модел.

Зехтин екстра върджин

По този начин понижава кръвното налягане. Съдържанието на мононенаситени мазнини в зехтина се свързва не само с намаляването на холестерол, но и допълнително спомага за намаляване на кръвното налягане. А колкото е по-качествен зехтина, толкова по-добре.

Върджин, без допълнението екстра (Virgin olive oil, Olio di oliva vergine) също е зехтин с високо качество. Напълно натурален продукт е, произведен чрез извличане без нагряване, но от по-ниско качество на маслините, отколкото тези за екстра върджин. Това масло е по-малко наситено, с по-малко изтънчен вкус и се произвежда по по-малко строги стандарти за качество. Респективно е и с по-ниска цена.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати