Стандарти за качество на зехтин екстра върджин

Ароматен зехтин

Зехтинът екстра върджин има обозначение на етикета си. На италианския е Extra Vergine, на френския - Extra Vierge, на испанския - Extra Virgin, а на английския - Extra Virgin. Този зехтин е направен от маслиново масло и е с най-високо качество. Получава са при механичното пресоване на маслини, в резултат на първото студено извличане при температура не по-висока от 27ºC.

Най-добрата от най-добрите реколта зехтин екстра върджин може да познаете с допълнително маркираното на етикета D.O.P - Denominacion de Origen Protegida. Представлява изключителен вид, произведен от маслини, отглеждани в определен географски район и регламентирано на място производство.

Маслиновото дърво пък се отглежда по най-високите стандарти, като същевременно е подложено на постоянна проверка на качеството. Denominacion de origen са определени зехтините Baena, Bajo Aragon, Gata-Hurdes, Les Garrigues, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Siurana, Aceites de Monterrubio.

Използването на маслиново масло е благоприятно и действа здравословно за сърцето, поради съдържанието на мононенаситени мазнини. Счита се, че ежедневната употреба на зехтин спомага за понижаване на кръвното налягане. Високото ниво на олеинова киселина в зехтина се абсорбира в тялото, като намира своя път към клетъчните мембрани и променя сигнализационния им модел.

Зехтин екстра върджин

По този начин понижава кръвното налягане. Съдържанието на мононенаситени мазнини в зехтина се свързва не само с намаляването на холестерол, но и допълнително спомага за намаляване на кръвното налягане. А колкото е по-качествен зехтина, толкова по-добре.

Върджин, без допълнението екстра (Virgin olive oil, Olio di oliva vergine) също е зехтин с високо качество. Напълно натурален продукт е, произведен чрез извличане без нагряване, но от по-ниско качество на маслините, отколкото тези за екстра върджин. Това масло е по-малко наситено, с по-малко изтънчен вкус и се произвежда по по-малко строги стандарти за качество. Респективно е и с по-ниска цена.

Как да разпознаем истинския екстра върджин зехтин?

За съжаление на пазара има търговки марки, които спекулират с етикета екстра върджин, докато съдържанието съвсем не отговаря на изискванията за подобно качество зехтин. Поради тази причина е хубаво да се научите да разпознавате сами качествения екстра върджин зехтин.

На първо място ще разпознаете екстра върджин зехтина по неговата консистенция. Ако го сложите в хладилник, той трябва да се промени значително, а когато го извадите на стайна температура отново се втечнява и придобива предишния си вид. Ако зехтинът не е с качество екстра върджин, то той няма да се промени - това означава, че в състава му има голямо количество примеси.

Вкусът на хубавия екстра върджин зехтин е леко горчив, наситен и дори леко лют, а ароматът на маслини е добре осезаем. Зехтинът екстра върджин не бива да се подлага на термична обработка, защото се губят всичките му полезни качества. Той е подходящ за овкусяване на салати, дипове и разядки.

На пазара се среща и зехтин, който е с етикет само Върджин. Той се произвежда с маслини, по-ниско качество от тези в екстра върджин зехтина. Не е с толкова наситен вкус, а цената му съответно е по-ниска.

Ползи от зехтина екстра върджин

Благодарение на студеното пресоване в маслините се запазват всички ценни съставки, правейки зехтина екстра върджин една от най-здравословните растителни мазнини в света.

Зехтинът екстра върджин съдържа огромни количества антиоксиданти, а редовната му консумация предпазва от вредните свободни радикали, които причиняват редица здравословни проблеми и дори някои видове рак.

Има и отлични противовъзпалителни свойства, истински еликсир е за здравето на сърдечния мускул. Понижава високото кръвно, предпазва от лошия холестерол и укрепва кръвоносните съдове.

Помага за намаляване на болките в ставите, облекчава болките при ревматоиден артрит и помага за ограничаване на подуването. Зехтинът в комбинация със спазването на средиземноморска диета намалява риска от инсулт и помага за удължаване на живота.

Редовната консумация на качествен екстра върджин зехтин запазва клетките и предпазва от преждевременно стареене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати