Как да сготвим нахут
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим нахут

Как да сготвим нахут

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Салата с нахут
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Нахутът се приготвя много дълго, за да бъде достатъчно вкусен. Преди да се приготви, нахутът се накисва за 14 часа във вода, а след това се вари не по-малко от час.

Нахутът е подходящ за супи, салати и за основни ястия. Подходяща както за всеки ден, така и за празнична трапеза, е салатата от нахут с кедрови ядки.

Необходими продукти: 2 чаши сварен нахут, 30 грама кедрови ядки, връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 лимон, зехтин за овкусяване, сол и черен пипер на вкус.

Нахут

Начин на приготвяне: Чесънът се намачква, магданозът се нарязва на ситно. Дресингът за салата се приготвя от магданоза, чесъна, настърганата кора от лимона, сока от лимона, солта и черния пипер и олиото. Всичко се разбива в блендер до еднородна смес.

Кедровите ядки се запържват на сух тиган, докато се усети приятния им аромат. В салатиера се изсипва нахутът, леко се намачква с дървена лъжица. Отгоре се полива с дресинга, оставя се за 15 минути да престои и се поръсва с кедровите ядки.

Гъстата супа от нахут и телешко е много вкусна и хранителна.

Необходими продукти: 200 грама сух нахут, 800 грама телешко месо, 1 портокал, 2 стръка от зелената част на целина, 700 грама картофи, 800 грама домати, 1 червен лук, щипка розмарин, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 морков, сол на вкус. Необходима е тенджера, която да може да се слага във фурната.

Начин на приготвяне: Нахутът се накисва за 14 часа от предишната вечер. След това се отцежда от излишната вода. Месото се нарязва на не много големи парчета. Картофите, доматите, лукът, целината и морковът се нарязват на кубчета.

В тенджера се кипват 1.5 литра вода, добавя се месото, нахутът и нарязаните зеленчуци. Добавят се сокът и настърганата кора от портокала, розмаринът, червеният пипер и солта и след като кипне, се вари 5 минути. След това тенджерата се премества във фурната и се готви 3 часа на 180 градуса.

Манджа с нахут

Екзотично и интересно ястие е индийският дал. Необходими продукти: 1 чаша нахут, 1 щипка куркума, 1 щипка семена от горчица, 1 щипка лют червен пипер, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 домат, четвърт чаша грах от консерва, 1 супена лъжица настърган джинджифил, 1 морков, 1 чаша нарязан спанак, сол.

Начин на приготвяне: Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява. Отделно се сварява нарязаният на кубчета морков, към който в последния момент се добавя грахът. На сух тиган се запържват семената от горчица.

Добавя се нарязаният на ситно лук, чесънът, джинджифилът и лютият пипер. Пържи се 3 минути, добавя се настърганият домат и се запържва още 2 минути. Добавят се спанакът, морковът и грахът, нахутът и куркумата и се посолява на вкус. Задушава се под капак 4 минути. Сервира се горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати