Обработка на месото от диво прасе

Обработка на месото от диво прасе

Обработка на диво прасе

Месото от диво прасе е било храна за хората още от древни времена, много преди да започне отглеждането на домашни прасета. То е хранително и много полезно.

Месото от диво прасе има по-изразен вкус от това на домашното прасе, приготвено, то се отличава от свинското с красивия си цвят с розов оттенък и с приятния си аромат.

Но приготвянето на месото от диво прасе има своите особености. То се препоръчва за приготвянето на основни ястия. Месото на възрастните мъжки диви прасета е доста по-жилаво и с неприятна специфична миризма, за разлика от месото на младите диви прасета.

Свинска пържола

За да подготвите месото на дивото прасе за готвене, трябва да почистите кожата от четината. Дори да е почистена предварително, може да са останали косъмчета.

За целта кожата се пърли с огън и след това останалите косъмчета се вадят с пинцета. Препоръчително е да използвате за готвене месото на млади животни, което не трябва да се кисне в марината, за да се отстрани неприятния му мирис.

Но ако използвате месото на по-възрастни животни, оставете го да кисне 7-8 часа, а най-добре – едно или две денонощия в 2-процентов разтвор на оцет във вода. При готвенето на месото от диво прасе трябва да се знае, че вкусът му се подчертава най-добре от червен и черен пипер, лимонов сок и горчица.

Печено свинско

Месото от диво прасе съдържа антиоксиданти, които стабилизират нивото на кръвната захар. То съдържа много фосфор и е много полезно да организма, тъй като е нискокалорично и има минимално съдържание на холестерол.

Вкусни са котлетите от диво прасе, които се отрязват от средната част на тялото, като се отделя месо с кост от ребрата. Получените котлети се начукват с дървено или метално чукче, за да омекнат и да станат по-плоски, след това се посоляват и се пържат.

Шницели се оформят от задните бутове, от които се отрязват парчета без кости. Плешката се ползва за печене на цяло парче месо.

Преди печене е много добре да се натърка месото от диво прасе със скилидки чесън, това му придава много приятен вкус и аромат.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати