Икономични зимни рецепти

Икономични зимни рецепти

Зимни рецепти

През зимата, когато няма изобилие от пресни плодове и зеленчуци, често ни се яде нещо вкусно, но в същото време не искаме да похарчим излишни пари за скъпи продукти.

С малко фантазия и без много харчене на излишни средства можете да изненадате близките си роднини, любимия човек и приятелите си през зимните месеци.

Салатата от ряпа е икономична рецепта, която е подходяща за студените дни.

Необходими продукти: 600 грама ряпа, 1 супена лъжица майонеза, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица лимонов сок, черен пипер, сол и зелени подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Ряпата се обелва и се настъргва. В купа за салата се смесват майонезата, киселото мляко, лимоновият сок, горчицата, солта и черният пипер. Разбърква се, добавя се настърганата ряпа, отново се разбърква и се поръсва с нарязаните зелени подправки.

Зимна салата

За по-официални поводи е салатата от пилешко месо.

Необходими продукти: 100 грама сварено пилешко месо, 4 кисели краставички, 3 твърдо сварени яйца, 200 грама консервиран грах, 200 грама майонеза, няколко клончета магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Тази салата се прави в стъклени чаши на столчета, които са широки и плоски, или в купички. Салатата може да се направи и във вид на солена торта.

Всички продукти се редят на слоеве. Първият слой са нарязаните на ситно кисели краставички, вторият слой е нарязаното на кубчета пилешко месо, третият слой – настъргани белтъци.

Четвъртият слой е грах, петият слой е настъргани жълтъци. Посолява се, поръсва се с черен пипер и се украсява с клончета магданоз.

Супа от целина

Супата от целина е много вкусна, освен това има засищащо и затоплящо действие.

Необходими продукти: 500 грама корен от целина, 500 грама картофи, 2 чаени лъжички брашно, 1 литър и половина месен бульон от кубчета, 1 глава лук, 60 милилитра олио, 3 филийки хляб, 2 жълтъка, 100 милилитра кисело мляко, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измитата целина се нарязва на кръгчета и се вари десет минути. Белият хляб се нарязва на кубчета и от него се правят кротони, като се запекат на фурна.

В отделна тенджера се загрява олиото и в него се запържват нарязаният на ситно лук, нарязаните на кубчета картофи, сварената целина. Щом заврят, се добавя брашното, като се бърка, а след това се добавя и бульонът.

Вари се всичко до омекване. Пасира се и се застройва с жълтъците, разбити с киселото мляко. Сервира се гореща с крутони.

Картофената запеканка с кайма е вкусна и икономична.

Необходими продукти: 500 грама картофи, 4 яйца, щипка индийско орехче, 250 грама кайма, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, олио за запържване.

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват до омекване. Обелват се и се прави пюре и се оставя да изстине. Добавят се 3 сурови яйца, сол и черен пипер, щипка индийско орехче.

Фурната се нагрява на 180 градуса. В това време в тиган се запържва нарязаният на ситно лук до златисто. Добавя се каймата и се пържи десетина минути. Разбърква се добре и се пържи още десетина минути.

Сваля се от котлона, добавя се сол и черен пипер и се оставя да поизстине. Добавя се сурово яйце и се разбърква.

В намазана с мазнина тава се излива половината картофена смес, отгоре се разпределя каймата и се покрива с останалата картофена смес. Пече се около 40 минути.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати