Как се прави домашен суджук и луканка

Как се прави домашен суджук и луканка

Домашен суджук

Нищо не може да се сравнява с домашната луканка или домашният суджук. Независимо колко скъп салам сте си купили, ако си приготвите домашни, ще се уверите, че сте изпуснали много и ще забравите пазаруването на луканки от магазина.

За да се направи вкусно, домашната луканка има няколко стъпки, които трябва да последвате. Ако сте начинаещ, опитайте се да ги следвате последователно, за да не се объркат нещата. А следващата година, когато вече сте наясно, може да си позволите експерименти. За да започнете да си правите домашни суджуци и луканки, първо трябва да се уточни какво месо искате да използвате.

Луканка

Важен етап е правенето на луканка е съотношението на месото. Ако сте решили да използвате свинско и телешко, съотношението е 60 на 40 % в полза на свинското. Най-добре би било ако можете да добавите и 10 % сланина, тоест сложете 60 % свинско, 30 % телешко и останалите запълнете със сланина.

Освен месото нужна са ви и подправки черен пипер, кимион, сол. Тяхната пропорция е в зависимост от вкуса. Най-добре би било да бъдат равни количества кимион и черен пипер, за да не превъзхожда някоя от подправките като вкус. Слага се по 4 г на 1 кг месо. Що се отнася до солта, там нещата също са въпрос на лично предпочитание, но в общия случай говорим за количество между 10 и 16 г на 1 кг месо.

Суджуци

След като разполагаме с продуктите, които ще ни бъдат нужни, започваме да ги приготвяме. Каймата се смила на едри парчета, а подправките се счукват на ситно. След това омесваме миризмите с каймата и оставяме едно денонощие на хладно място.

Следващата стъпка е пълненето на свинските черва, които са добре измити предварително. За тази цел ще ви бъде нужна машинка за мелене на месо и фуния. Пълните червото и през около 30 см връзвате с конец. Оставете го по-дълъг.

След това срязвате и всяко парче прегъвате като подкова и завързвате конеца, така че да стои в тази форма. Оставяте месото на проветриво място за 15 дена. След това то е готово за консумация – сурово, изпечено и т.н. Особено подходящо е с червено вино, може, разбира се и с тъмна бира.

Рейтинг

5 9
4 6
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Потребител#179070

италианска рецепта
0
1
Потребител#179070
на килограм кайма
20-30 гр.- сол /зависи от солта/
6 грама- чер пипер
4 грама- кимион
2 грама- бахар
1 грам -индийско орехче
2 грама- захар
5 грама сухо мляко
0.5 грама Sodium erythorbate (C6H7NaO6)- витамин С-антиоксидант да не гранясва

Половин чаена лъжичка -B-LC-007- starter culture размита в 100 мл. преварена вода за цялата смес.
7
0
АЛБЕНА
АЛБЕНА
31.10.2014 18:27
Аз съм завършила "Месодобив и месопреработка " по комунистическо време и съм работила тогава няколко години в един от най-големите Месокомбинати в страната. Така, че мога да ви кажа, че не се слагат МЕЖДУ 10 и 16 грама сол на 1 кг. кайма, а се слагат ТОЧНО 22 грама сол на 1 кг. кайма!!!
33
6
Дени
Дени
03.11.2014 20:35
къде сте завършила Колежке?Дени"оператор Хвп- месопреработка" випуск 1988 г. град В...А
8
1
pi6tofa
pi6tofa
10.01.2014 23:00
Харесва ми как е обяснено всичко, но според мен липсва чубрица в рецептата и една корекция за солта ако може. В цяла България е прието да се слагат по 22 грама сол на килограм месо, което е една кибритена кутийка. В скоби добавям нещо интересно (различните видове сол имат различна соленост. След добавянето на солта, подправките и престоя 24 часа, изпечете едно кюфте и сами определете дали е добре осолено. Ако е нужно добавете още сол, но внимавайте, защото когато каймата изсъхне водата се изпарява, а солта остава. Повече от 10гр. на кг. месо не добавяйте допълнително) Определено добре написана статия. Защо не намерих такова описание преди 3 години, когато започнах да правя суджуци. За начинаещите- имайте предвид, че ако времето е влажно(дъжд, мъгла или готвите на самата тераса, а тя е остъклена) има да чакате дълго време за да ви изсъхнат суджуците. И още нещо важно- както горе е описано "каймата се смила на едри парчета", НО ТОВА СЕ ПРАВИ АКО ПРАВИТЕ БАНСКИ СТАРЕЦ (дядо), а за луканки смелете на дребно, понеже едро-смляното месо съхне много по-бързо и има вероятност да ядете някой гумена подметка. За луканки се мели на нормално смляно месо за кайма, а за дядо се мели на едро, защото дядото съхне 3-4 месеца, месото зрее и дава друг вкус и тем подобни. Бабек не съм правил, но съм опитвал такъв от магазина и ще Ви кажа, че е още по-едро смлян от дядото. За мен не е приятно, защото има много големи парчета сланина в него, но все пак беше купешки бабек, сушен на изкуствена сушилня, съдържа подобрители, оцветители, овкусители и тем подобни. Не е като домаяния бабек.За финал искам да добавя,че ако правите домаяно дядо се слага червен пипер, лют пипер, всички видове съдвуци се овалват в пепел, и НИКОГА АМА НИКОГА НЕ ИМ СЕ ДОБАВЯ ПРАЗ , ЧЕСЪН ЛУК И ПОДОБНИ ЗАРЗАВАТИ както ще срешнете в някои рецепти някъде си. С практика ще станете майстори. Дано съм Ви билполезен. Весел ден :-)
24
3
Потребител#179070
Добави коментар.До Бойка
Не може!
Сушене 10-15 градуса, 75% влажност
7
0
Бойка
Бойка
08.01.2015 18:47
Може ли да суша суджука на открит балкон - северен няма слънце и както сега е -10градуса на вън
22
5