Нищо не може да се сравнява с домашната луканка или домашният суджук. Независимо колко скъп салам сте си купили, ако си приготвите домашни, ще се уверите, че сте изпуснали много и ще забравите пазаруването на луканки от магазина.
За да се направи вкусно, домашната луканка има няколко стъпки, които трябва да последвате. Ако сте начинаещ, опитайте се да ги следвате последователно, за да не се объркат нещата. А следващата година, когато вече сте наясно, може да си позволите експерименти. За да започнете да си правите домашни суджуци и луканки, първо трябва да се уточни какво месо искате да използвате.
Важен етап е правенето на луканка е съотношението на месото. Ако сте решили да използвате свинско и телешко, съотношението е 60 на 40 % в полза на свинското. Най-добре би било ако можете да добавите и 10 % сланина, тоест сложете 60 % свинско, 30 % телешко и останалите запълнете със сланина.
Освен месото нужна са ви и подправки черен пипер, кимион, сол. Тяхната пропорция е в зависимост от вкуса. Най-добре би било да бъдат равни количества кимион и черен пипер, за да не превъзхожда някоя от подправките като вкус. Слага се по 4 г на 1 кг месо. Що се отнася до солта, там нещата също са въпрос на лично предпочитание, но в общия случай говорим за количество между 10 и 16 г на 1 кг месо.
След като разполагаме с продуктите, които ще ни бъдат нужни, започваме да ги приготвяме. Каймата се смила на едри парчета, а подправките се счукват на ситно. След това омесваме миризмите с каймата и оставяме едно денонощие на хладно място.
Следващата стъпка е пълненето на свинските черва, които са добре измити предварително. За тази цел ще ви бъде нужна машинка за мелене на месо и фуния. Пълните червото и през около 30 см връзвате с конец. Оставете го по-дълъг.
След това срязвате и всяко парче прегъвате като подкова и завързвате конеца, така че да стои в тази форма. Оставяте месото на проветриво място за 15 дена. След това то е готово за консумация – сурово, изпечено и т.н. Особено подходящо е с червено вино, може, разбира се и с тъмна бира.
Разгледайте и нашите изпитани рецепти за:
Коментари
За да бъде консервант, и в суджук не се слага сланина! Суджука не е наденица или луканка. Там се гони структура със сланина.
Препоръчително е да се сложи по един грам захар или селитра.
Черен пипер и кимьон- въпрос на вкус, и дали ползвате млян или сега сте го мляли.
(Хубав ефект се получава ако половината е смлян а половината е счукан с малко по-забележими парченца-при консумацията е приятно)
И последно,
Най-добре е само телешко месо, или макс 50/50, като свинското за предпочитане да е бут(месо с по малко сланина)
-това е мое мнение! Всеки си има неговото убеждение.
Успех .
италианска рецепта
20-30 гр.- сол /зависи от солта/
6 грама- чер пипер
4 грама- кимион
2 грама- бахар
1 грам -индийско орехче
2 грама- захар
5 грама сухо мляко
0.5 грама Sodium erythorbate (C6H7NaO6)- витамин С-антиоксидант да не гранясва
Половин чаена лъжичка -B-LC-007- starter culture размита в 100 мл. преварена вода за цялата смес.