Баклата гони сънливостта

Бакла

Произхода а баклата се търси в Мала Азия и Средиземноморието. Днес, тя е дълбоко проникнала в Европа и Азия. Според редица автори и учени-археолози, баклата е първото културно-бобово растение, което се е употребявало за храна на човека. Това е така, понеже доказано е отглеждана още от народите на древните цивилизации.

Още 2000 г.пр.Хр. гърци и евреи са изхранвали с нея цивилизациите си. Плиний Млади в І в.пр.Хр. казва, че баклата се сее в Тесалия и Македония. Добавя, че тя тори почвата, не по-лошо от оборския тор. За баклата се споменава и във византийския земеделски закон от VІІІв. сл.Хр.

Освен че и до ден днешен баклата е от основно значение в икономически план за редица държави, тя има и една специална функция. Баклата гони сънливостта.

Бакла в Купичка

В състава на баклата основният компонент е тираминът. Той представлява вазоактивна аминокиселина, която, веднъж попаднала в организма, стимулира освобождаването на хормона норадреналин в главния мозък.

Това от своя страна действа възбуждащо и пречи на процеса на заспиване. Точно поради тези си свойства, консумацията на бакла не е препоръчителна преди лягане.

Сурова Бакла

Освен тази си специална функция, баклата е на едно от първите места съдържание на хранителни вещества, в сравнение с останалите зеленчуци. Неузрелите и семена съдържат 3, 6% суров протеин, като при узрелите варира от 26 до 35%, 2, 6% захари и 2, 5 мг % витамин С. Освен това, растението съдържа натриуретичният агент L-допа, използван при лечението на болестта на Паркинсон и контрол на хипертония.

За приготвяне на ястия по-често се използват зелените семена и младите зелени бобчета на баклата. Брашното, получено от зрелите и семена пък се използва като добавка към пшениченото брашно или като концентриран фураж за селскостопанските животни.

Редица проучвания показват, че фенолните съединения на баклата директно потискат образуването на канцерогенните нитрозосъединения встомашно-чревния тракт. В семената и пък се намират кондензирани танини от типа на проантоцианидините. Това означава, че могат да имат инхибиторна активност към ензимите.

Препоръчително е баклата да се консумира докато е още прясна и млада. Листата и също са годни за консумиране, както сурови, така и варени, подобно на спанака.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати