Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо не бива да ядем плодове вечер

Защо не бива да ядем плодове вечер

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ядене на Плодове

Скорошно проучване на лекари-специалисти показва колко вредна може да е консумацията на плодове вечер. Колкото и полезни да са те по принцип, съществува реална опасност, ако не се консумират с мярка.

Плодовете са богати на захар. Смята се, че именно те са една от основните причини за мазнините в черния дроб. Фруктозата, или плодовата захар, е опасна в големи дози. Смята се за сладката отрова на нашия организъм. Поради това не е препоръчително плодовете да се консумират в големи количества, най-вече вечер.

В ежедневното си меню трябва да обърнем внимание и на още няколко фактора. Обяда например не трябва да е обилен. Добре е да се похапват ядки, като орехи, бадеми и лешници, както и по един плод – портокал или мандарина.

Хранене

Пиенето на изцеден сок от няколко плода също не е препоръчително. Гликемичният товар много бързо навлиза в кръвта и повишава нивото на захарта в нея.

Ябълка

До скоро се смяташе, че консумацията на повече сурови плодове или сок води до понижаване на кръвното налягане. Днес обаче не само, че не се е установила пряка закономерност, подкрепяща тази теза, дори напротив - повишената консумация на плодове всъщност повишава кръвното налягане, въпреки че промяната е едва забележима.

Като цяло, плодовете трябва да се консумират преди ядене, за да не се позволява на високото им съдържание на захари да се разпределя в по-прости форми за усвояване. Най-добре е това да става 15 до 20 минути преди ядене, когато вече плодовете ще бъдат смлени и няма да имате проблем с храносмилането.

Друг проблем, който може да се появи при консумацията на плодове преди лягане или след някое от основните хранения, е възможността захарите да ферментират и да предизвикат газове. Това от своя страна може да доведе до подуване на стомаха.

Плодовете са полезни за здравето, като са чудесен източник на антиоксиданти, флавоноиди, витамини, минерали, каротеноиди, фибри и т.н. Помагат на храносмилането, като те самите се усвояват лесно, но макар че е добре да се ядат плодове, внимавайте кога и как го правите – най-добре е това да става преди хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Алекс
Алекс
22.01.2014 23:14
Стига сте писали глупости! Хората просто ви казват че е най-добре да пиете Капи преди хранене(препоръчително в малки расфасовки) защото е течност и е най-най-лесно за храносмилане!
5
11
Zane
Zane
16.01.2014 20:45
По глупава статия не бях чел! От 2 години ям само сурова храна (плодове и зеленчуци) и от време на време ядки. Чувствам се по-добре от всякога без токсичната готвена храна и ивотнските продукти. Когато ядеш високо въглехидратна диета с малко мазнини няма да чувствате повишението в кръвната захар ;)
18
14
Марияна
Марияна
23.10.2013 14:07
Всичко в статията е вярно. На тези, които се хранят само с плодове и им нямало нищо - засега, мога да им кажа, че бобът и лещата са уникални продукти, ми да вземат да ядат само тях. Всяко нещо трябва да е с мярка, храненето трябва да е балансирано. Не си мислете, че като ядете само плодове се храните здравословно. Познавам хора, които до обяд ядат само плодове, сутрин крос или колело и са натрупали много мазнини в коремната област. А пък какво се случва с черния им дроб???!!!
22
7
Мари
Мари
20.10.2013 10:22
Ако пък се научим да не ядем нищо ще е още по-добре.Всички сме хора,но както външно не си приличаме,така и вътре сме различни.Всеки човек си има слабо място.Най-добре е да се наблюдаваме коя храна как ни действа и да се съобразяваме с това.
39
5
таратор
таратор
21.08.2013 09:17
Аман от шарлатански изследвания и сензации, които си противоречат на 180 градуса и объркват хората или целта е да се пробута поредния пенкилер, който лекува всичко. Няма по-добро от природната храна, естествено всяко нещо с мярка , ако изям един тон ябълки сигурно ще получа и кръвно и шкембе и още 17 болести.
17
4
panko
panko
17.08.2013 10:20
Единственото вярно за яденето на плодове вечер, е че просто ферментират когато тяло ни (смилателната система) е в покой и не работи , както като сме будни. Разликата е във времето, което ще отнеме на организма да преработи храната, а в този ред на мисли - не е здравословно яденето на каквато и да е храна преди лягане.Последствията не са фатални, в повечето случаи - зачервени очи сутрин, дискомфорт или забавяне на метаболизма.
25
0
Maya Radoslavova
Maya Radoslavova
16.08.2013 11:35
Малеееееееее,мазнините в черния дроб от плодовете ли сега измислихте,че идват. А какво ще кажете за рафинираните захари и консервантите,а недай Боже за изкуствените подсладители,като сорбитола и манитола,например :-) Я стига плодовете ви били виновни,за проблемите с черния дроб!Няма ли да престанете да обърквате хората с глупости.Вземете та попрочетете някой учебник,книга преди да пишете статия :-( Ами алкохола....той директно прецаква черния дроб,но най големия бич са вкусните купешки благинки и не само (вафлички,чипсчета ,снаксове....те какво причиняват на черния дроб) ГЛУПАЦИ са тези които вярват на всички простотии ,които се бълват в интернет пространството
31
4
Аз
Аз
15.08.2013 07:34
Всичко което е верно днес,е грешка утре.Е,какво правим в такъв случй?
14
6
plamen_pimbi@abv.bg
plamen_pimbi@abv.bg
03.12.2014 01:26
жалки българи статията е вярна.не знам но всеки от вас се опитва да стане все по умен от др.
6
7
Иво С
Иво С
14.08.2013 22:49
Информацията относно консумацията на плодове вечер в тази и тази статия:



си прочтиворечат.

Цитат: "5. Веднага след вечеря се поглезете с лек десерт - плодове...."

7
2
юд
юд
13.08.2013 20:15
Храната в стомаха се "подрежда"на слоеве по реда на нейното приемане.Преработването й става в същата последователност,в която е приета.И ако завършите храненето с плодове за десерт-представете си какво ще стане:докато дойде ред на плодовете,те ще са ферментирали!При ферментацията се отделят газове и разни вредни компоненти.Затова се препоръчва да се ядат първи,поне 20мин преди хранене.Това важи и за всичко сладко.Така се преработват,преди да ферментират.Четете,хора!Всичко в статията е вярно!!!
23
1