Тиквата – богатство от тайни

Тиква
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

В края на август започва да зрее един от най популярните и полезни зеленчуци – тиквата.

Тиквата се консумира още от древни времена. Открита е на територията на днешно Мексико преди около 5000 години. Пренесена е в Европа през XVI век от испанците и много бързо се разпространява.

Тиквата е шампион сред зеленчуците в богатството на желязо. Освен него съдържа витамините B, C, E, PP, каротин и редкията витамин Т, който допринася за по-ускорените темпове на метаболизма.

Сок от тиква

Тиквата подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, увеличава жлъчната секреция и подобрява метаболизма.

Тиквата е пълна с микроелементи, които съдържат минимално количество калории.

Тиквеният сок успокоява и приспива. Тиквените семки се смятат за добро противоглистно средство, а маслото от тях има дезифенкциращ ефект и помага при порязвания и изгаряния.

Една тиква може да стигне до 35 килограма. Въпреки това в книгата „Рекордите на Гинес“ е записана 820 килограмова тиква, отгледана от американеца Крис Стивънсън.

Този зеленчук се среща в различни цветови варианти – оранжав, жълт, зелен, червен, бял и сив.

Тикви

Съществуват дори различни суеверия и легенди, свързани с тиквата.

В древен Китай те са използвани като талисмани, с които се привлича богатство в дома. Китайците почиствали една тиква, поставяли вътре монети и я слагали в предната част на къщата, за да привличат материално благополучие. В накои райони на страната подарявали тиква на младите двойки, като пожелание за плодовитост.

В Лаос разпространяват легенда, подобна на тази за Ноевия ковчег, според която птица предупредила един от най-праведните хора за предстоящия потоп. Заедно със семейството си той се скрил в една голяма тиква и така останали единствените оцелели от бедствието.

В Камбоджа и Тайланд използват тиквите за гонене на зли духове и лечение на безплодие.

В западна Европа и САЩ този зеленчук е главен герой на мистичния празник Хелоуин, като служи за създаването на загадъчна атмосфера.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати